Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Reisu-l-ulema u hrvatskom Saboru: Priznanje islama prije 100 godina ima višestruko povijesno značenje

Reisu-l-ulema u hrvatskom Saboru: Priznanje islama prije 100 godina ima višestruko povijesno značenje

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, obraćajući se na svečanoj akademiji povodom sto godina od službenog priznanja islama u Hrvatskoj, izrazio je nadu da će upravo u Zagrebu, glavnom gradu Republike Hrvatske, danas kada se obilježava ova godišnjica, Evropa svoju budućnost graditi i na povijesnim temeljima muslimanskog kulturnog i civilizacijskog doprinosa njenom pluralnom identitetu, javlja Anadolu Agency (AA).

Kavazović je kazao kako muslimani danas imaju mnogo razloga da se osjećaju dobro i sretno u Zagrebu i Hrvatskoj obilježavajući ovaj jubilej.

Svečanoj akademiji prisustvuje cijeli hrvatski državni vrh, kao i brojni gosti iz regije, Evrope i svijeta.

”Republici Hrvatskoj, njenim građanima, Mešihatu Islamske zajednice u Hrvatskoj, muslimanima u Hrvatskoj i svim drugim pripadnicima naše Islamske zajednice upućujem iskrene čestitke u povodu ove značajne godišnjice”, kazao je Kavazović.

Podsjetio je da službeno priznanje islama u Hrvatskom saboru 1916. godine ima višestruko povijesno značenje. Kavazović je kazao da je čin institucionalnog priznanja islama u Hrvatskom saboru prije sto godina značio “početak jednog novog vremena u kojem se muslimane u njihovoj višestoljetnoj ukorijenjenosti u hrvatskom etničkom prostoru sve više doživljava kao sunarodnjake i punopravne sudionike hrvatskog društva”.

Podsjetio je na historijski događaj za Islamsku zajednicu, a to je otvorenje Zagrebačke džamije 1987. godine.

”Otvorenje Zagrebačke džamije za cijelu našu Islamsku zajednicu, za sve njene pripadnike, značilo je mnogo više od otvorenja jednog prelijepog vjerskog objekta. Bio je to, danas na to valja podsjetiti, događaj koji je nama muslimanima nakon mnogih iskušenja kroz koja smo prolazili u vrijeme jugoslovenskog komunističkog režima, iako pomalo paradoksalno, ponajviše u Bosni i Hercegovini, gotovo prekretnički osnažio samopouzdanje, ulio nadu i usmjerio pogled prema budućnosti. Čin svečanog otvorenja Zagrebačke džamije dogodio se pred ozarenim licima do tada najvećeg muslimanskog skupa na prostorima na kojima je tada djelovala naša Islamska zajednica, ali, mi to ne zaboravljamo, i u ozračju iskonskog gostoprimstva grada Zagreba i hrvatskih građana”, kazao je Kavazović.

Rekao je da prema izvještajima koje njemu kao reisu-l-ulemi i Vijeću muftija u Sarajevu podnosi muftija Aziz efendija Hasanović, ocjenama i analizama s različitih strana, prava i položaj muslimana i Islamske zajednice u Hrvatskoj na onoj su razini s kojom svi mogu biti zadovoljni.

”Autonomija Islamske zajednice, njena organiziranost i potpora koju radu i djelovanju Islamske zajednice pruža Republika Hrvatska, ugled i povjerenje koje muslimanski građani Hrvatske uživaju u hrvatskom društvu, rezultati koje postižu na svim područjima društvenog života – to su sadržaji, vrijednosti i standardi koji bi trebali biti poticajni za mnoge druge zemlje u regiji i u Evropi”, poručio je Kavazović.

Prema njegovim riječima, godišnjica koja se danas obilježava u duhovno-povijesnom, u političko-pravnom i u kulturno-civilizacijskom smislu predstavlja vjerodostojan i referentan povod i razlog da “odgovorno i u međusobnom povjerenju mislimo na budućnost muslimansko-kršćanskih odnosa u Evropi, na budućnost muslimanskih građana i zajednica u Evropi, na izazove i izglede pred kojima se nalaze i muslimani i pluralna Evropa”.

”U tom pogledu, upravo ovdje u Zagrebu, glavnom gradu Republike Hrvatske i danas kada obilježavamo sto godina od službenog priznanja islama u Hrvatskoj smijem izraziti nadu da će Evropa svoju budućnost graditi i na povijesnim temeljima muslimanskog kulturnog i civilizacijskog doprinosa njenom pluralnom identitetu kao što, u svojstvu vrhovnog poglavara ove Islamske zajednice, njenih pripadnika i članova, smijem izraziti nadu da će muslimani svoju budućnost u Evropi graditi na temeljima svoje privrženosti univerzalnim islamskim duhovnim vrijednostima u kojima mogu i moraju iznalaziti duhovna i kulturno-povijesna uporišta za dobročinstvo, suživot, dijalog, mir i lojalnost demokratskim, pravnim i političkim vrijednostima zemalja u kojima žive”, istakao je Kavazović.

Izrazio je uvjerenje da će Republika Hrvatska kao i muslimani u Hrvatskoj u tom pogledu, a na temeljima plodotvornog iskustva o kojem svjedoči i godišnjica koja se obilježava, u budućnosti imati značajnu ulogu.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top