Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Historija i tradicija > Dani vakufa u BiH: U Sarajevu otvorena izložba povodom 280 godina Čurčića vakufa

Dani vakufa u BiH: U Sarajevu otvorena izložba povodom 280 godina Čurčića vakufa

Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu danas je organizirana izložba u povodu 280 godina Čurčića vakufa na kojoj je predstavljena vakufnama Čurčića vakufa kao i izložba o evladijet vakufima

 U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu danas je organizirana izložba u povodu 280 godina Čurčića vakufa na kojoj je predstavljena vakufnama Čurčića vakufa kao i izložba o evladijet vakufima, javlja Anadolu Agency (AA).

Čurčića vakuf je osnovao hadži Salih-aga Čurčić kao evladijet, (porodični) vakuf, 28. novembra 1736. godine (1149. po Hidžri.) i u vakufnami (dokument o osnivanju vakufa) za prvog muteveliju odredio je starijeg sina Jašer Sadika, “a poslije njega tu dužnost obavljaće njegova djeca i unučad dok ne izumru“.

Na manifestaciji je govorio direktni potomak Čurčića mutevelija vakufa od 1998. godine, Faruk Čurčić.

On je ujedno u Gazi Husrev begovoj biblioteci otvorio dvije izložbe, “Izložbu 280 godina vakufname Čurčića vakufa” i izložbu “Evladijet vakufi”.

Izložba “280 godina vakufname Čurčića vakufa” sastoji se od dva dijela.

“U jednom dijelu predstavljeni su prepis vakufname i fotografije imovine Čurčića vakufa, a u drugom dijelu su predstavljeni podaci i fotografije kako je došlo revitalizacije vakufa I podacima o radu vakufa”, kazao je Čurčić, on je dodao kako vakuf finansira i studente džemata džamija vakufa i studenata Fakulteta islamskih nauka.

On je istakao da je rad u vakufu volonterski osim jedne osobe. Čurčić je za Anadolu Agency govorio o tome zbog čega je bitno sačuvati vakuf.

On je dodao kako postoji više razloga zbog kojih je bitno sačuvati vakuf.

“Jedan je da se neko dobro koje je čovjek učinio, vakif koji je napravio vakuf, da se to ne zaboravi, jer se radi o dobrim djelima, dobročinstvu. A dobročinstvo ne bi trebalo da ode u zaborav. Drugi razlog, vakufi su uvijek ostvarivali, zapravo većina njih ostvarivala i neke prihode i ti prihodi mogu da se koriste i da se nastave koristiti u svrhe koje su predviđene vakufnamom”, naglasio je Čurčić.

On je dodao i to da je vakuf nešto što “čovjeka ohrabruje, nešto što potiče i druge da čine dobra djela”.
Osnivačka imovina vakufa je bila novac i porodična kuća-konak u Jahja pašinoj mahali, te karavan saraj (han) u imaretskoj čaršiji, sve u Sarajevu.

Na izložbi su predstavljeni vakufnama, historijski podaci o vakufu te podaci o radu vakufa kao i o imovini Čurčića vakufa, odnosno o onome što je uvakufljeno.

S početka 20. stoljeća imovina vakufa sastojala se od jednog hana, 22 dućana i magaze u Imaretskoj čaršiji te porodične kuće s zemljištem u Čurčića mahali u Sarajevu.

Cjelokupna imovina Čurčića vakufa nacionalizirana je 1958. godine i predata na upravljanje područnoj općini i vakuf je nakon 222 godine prestao sa radom.

Džamije koje je Čurčića vakuf dužan prema vakufnami opravljati i održavati su Ćurčinica džamija u Livnu, Jahja pašina džamija u Sarajevu, Karaula džamija u Travniku te Sagrakči hadži Mahmudova džamija u Sarajevu. Pored toga, prema vakufnami, potrebno je održavati i nekoliko dućana u Sarajevu. Na izložbi su predstavljene fotografije džamija I vakufa koji su dio ovog vakufa.

Posjetioci izložbe mogli su vidjeti i dokumente koji svjedoče o prihodima i rashodima iz 1899. i 1913. godine, kao i porodično stablo porodice Čurčić te mutevelijama samog vakufa.

Osman Lavić, direktor Gazi Husrev-begove biblioteke je generalno govorio o evladijet vakufima, o njihovim karakteristikama.

Evladijet vakuf je onaj vakuf u kojem je vakif pravno-valjano uvakufio izvjesne nekretnine pod određenim uslovima.

“Rijetki su vakufi koji nemaju karakteristike evladijet vakufa”, rekao je Lavić koji je rekao da postoje tri vida evladijet vakufa.

Na incijativu Bakira Tanovića i Faruka Čurčića, potomaka prvog mutevelije Čurčića vakufa, koja je prihvaćena i od strane drugih članova porodice, 24. septembra 1998. godine, 40 godina nakon prekida rada vakufa, osnovano je Udruženje “Čurčića vakuf – Udruženje građana“, sa ciljem da se sačuva preostala imovina vakufa koja je zbog nebrige počela da se ruši, te kada se stvore uslovi i obnovi rad vakufa.

Prije otvaranja izložbe prisutnima se obratio i Aladin Husić, sa Orijentalnog instituta u Sarajevu koji je govorio o općim karakteristikama vakufname, njihovim prijepisima, fizičkom obliku i jeziku na kojem su napisane.

Husić je o vakufnami Čurčića vakufa kazao kako postoji pet prijepisa ove vakufname te da se orginal nalazi u porodičnoj arhivi porodice Čurčić. Husić je dodao kako je vakufnama napisana na osmanskom-turskom jeziku. On je govorio o formi i sadržaju vakufname.

Djelatnost Udruženja “Ćurčića vakuf“ je izvršavanje obaveza iz vakufname u okvirima zakonskih mogućnosti, stipendiranje djece potomaka prvog mutevelije i iz područja gdje se nalaze pomenute džamije, pomaganje izdavačke djelatnosti koja afirmira rad vakufa, organiziranje kulturnih manifestacija, humanitarna davanja i drugo.

Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH šesti put organizuje Dane vakufa koji ove godine traju od 23. aprila do 6. maja. Dani vakufa će ponuditi bogat kulturno-obrazovni program.

Dani vakufa, kao i svake godine, imaju za cilj ukazati široj javnosti na značaj i ulogu vakufa kroz historiju postojanja BiH.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top