Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Reisu-l-ulema Kavazović posjetio MIZ Višegrad

Reisu-l-ulema Kavazović posjetio MIZ Višegrad

Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH u pratnji muftije goraždanskog Remzije ef. Pitića, danas je posjetio mekteb u naselju Međeđa u Medžlisu Islamske zajednice Višegrad, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tom prilikom reisu-l-ulema je prisustvovao mektebskom času kojeg je održao Esad ef. Grabus. Razgovarajući s djecom i Bilalom Memiševićem, njihovim imamom i predsjednikom MIZ Višregrad, Kavazović se interesovao za uslove u kojima zajednica djeluje te izazove s kojima se muslimani u ovom dijelu BiH susreću, kažu iz Muslimanske informativne novinske agencije (MINA).

U prostorijama Medžlisa održan je sastanak s džematlijama i članovima Izvršnog odbora. Na sastanku je reisu-l-ulema konstatovano da je urađeno jako puno na obnovi infrastrukture zajednice i da je povratak prognanih, koji je u slučaju Višegrada počeo relativno kasno, ipak dao rezultate koji mogu biti dobra osnova da se Bošnjaci održe na svojim stoljetnim ognjištima, ali da svi trebaju raditi puno više kako bi se osigurao održivi povratak.

Kavazović je naglasio kako je kroz posjete mektebima u manjem bh. entitetu primijetio kako je u većini slučajeva mekteb jedini oblik obrazovanja djece, čime se učenja islamskih vrijednosti, čuva i njihov kulturni i nacionalni identitet. Osjetio je, kazao je reisu-l-ulema, da su evidentni pokušaji asimilacije Bošnjaka kroz obrazovni sistem Republike Srpske. To je sada jedan sasvim novi izazov koji se nameće pred Islamsku zajednicu i ona će kroz svoju reformu mektepske nastave, na kojoj se radi, u obzir morati uzeti i ova zapažanja sa terena, navodi MINA.

 Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top