Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Zdravlje > 5 najbitnijih simptoma: Kako razlikovati grip od prehlade?

5 najbitnijih simptoma: Kako razlikovati grip od prehlade?

Prehlade su u pravilu bezopasne i najčešće se povlače bez posljedica. Ali, kada je riječ o gripi oprez je itekako potreban…

Gripa oslabljuje tijelo i čini ga podložnim za ulazak bakterija što naposljetku uzrokuje niz komplikacija.

Prehladu i gripu uzrokuju virusi, a često je problem njihovo razlikovanje na početku bolesti, jer imaju neke zajedničke simptome, zbog čega ih je važno razlikovati.

  1. Kada počinju prvi simptomi?

Prve naznake prehlade javljaju se dan do dva nakon kontakta s virusom, obično započinju svrbežom i osećajem žarenja u grlu koji se polako pogoršavaju. Gripa nastupa munjevito i naglo, od jutarnjeg zdravog i poletnog osećaja do već nakon par sati bolnog čitavog tijela.

  1. Koji su najsličniji simptomi?

Grlobolja i curenje nosa prve su naznake bolesti koje se pojavljuju i kod gripa i kod prehlade. Ali, ipak s bitnom razlikom. Kod prehlade problemi s nosom i sinusima obično krenu nakon što grlo prestane da boli, nakon čega slijedi prozirni sekret iz nosa.

Postepeno on postaje obilniji, gušći i žut, a nos je sve vrijeme začepljen, peti dan stanje se poboljšava. Kod gripa upala ne sazrjeva na takav način, naime nosni sekret ostaje isti po nekoliko dana, ne mjenjajući svoju teksturu. On obično ne postaje gust i gnojan s vremenom kao kod prehlade, a kašalj obično ostaje suh i neproduktivan.

  1. Koliko visoka tjelesna temperatura otkriva prehladu / gripu?

Začepljenost nosa i osjećaj iznemoglosti koji nastaju zbog opterećenosti disajnih puteva kod prehlade izazivaju glavobolju i blagi osećaj groznice. Kada je riječ o gripu, takvi su simptomi puno intenzivniji i tijelo trenutno ostaje prikovano za krevet, što uveliko uzrokuje skok temperature do 40°C.

  1. Kada je vrijeme za mirovanje i ležanje u krevetu?

U zavisnosti od virusa koji su uzrokovali prehladu, razlikujemo i različite simptome. Nekada to mogu biti slabost i drhtavica, ali oni nastupaju postepeno. Ležanje u krevetu nije nužno, i osoba s prehladom može normalno da funkcioniše.

Za razliku od prehlade, gripa simptome pokazuje na očima u obliku crvenila i suza, dok koža izgleda vlažna i drži visoku temperaturu. Bolovi u zglobovima, gubitak apetita, razdražljivost, osjetljivost tijela na dodir i iscrpljenost uzrokuju i potrebu tijela za odmorom. Kod gripe je nužan oporavak, ležanje u krevetu, minimalan kontakt s okolinom i pogotovo jačanje imuniteta.

  1. Koliko dugo traje prehlada / gripa?

Vrhunac prehlade događa se obično dva do tri dana nakon pojave simptoma, a najgore prolazi već nakon nedjelju dana. Prehlada bi trebalo u potpunosti da se povuče tri, maksimalno četiri nedelje nakon oboljenja. Gripa iscrpljuje tijelo pa se bolovi i umor mogu zadržati još nedjeljama, ponekad mjesecima nakon pojave prvih simptoma.

Tjelesne aktivnosti postaju u tom periodu teške i popraćene izlivom znoja i iscrpljenosti. Teži grip dodatno oslabljuje organizam i može uzrokovati pojačane bolove u području stomaka i crijeva, zglobova i mišića ili mozga. Ukoliko zbog zaraze virusom u tijelu počnu da prodiru i bakterije, prete ozbiljne bolesti poput upale pluća.

http://www.narodnilijek.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top