Recept za ukusne lisnate kifle
Sastojci:
Tijesto:
700 gr brašna
350 – 400 ml mlijeka
25 gr svježeg kvasca
2 kašike vrhnja
2 kašike ulja
2 žumanjka
100 gr maslaca/margarina
2 bjelanjka – za premazivanje kiflica
po želji dodati kašikicu soli
Priprema:
U malo toplog mlijeka rastopiti kvasac, dodati malo šećera i brašna i pustiti da se aktivira.
U dublju posudu staviti brašno i u sredinu sipati ostatak mlijeka u koje smo razmutili 2 žumanjka i dodali ulje i vrhnje. Sipati i aktivirani kvasac i zamijesiti tijesto.
Zamješeno tijesto podijeliti u 5 loptica. Svaku lopticu rastanjiti u krug, premazati maslacem/margarinom i slagati jednu na drugu, samo se zadnja NE premazuje, nju rastanjiti u veličinu predhodnih i staviti preko svih.
Tako složene, ponovo rastanjiti i izrezati na dijelove, po želji, kakve kiflice hoćete.
Na širi dio stavite nadjev. Od njega krenete da motate kiflu, tako da drugom rukom lagano pridržavate vrh i povlačite (rastežete) tijesto, sve dok se ne smota kifla.
Složiti zamotane kifle na pripremljene limove za pečenje, prekriti čistom salvetom ili prozirnom folijom. Ostaviti 1.5 sat da se odmaraju i uduplaju volumen, zatim ih premazati bjelanjkom i posuti krupnom soli, ako su nadjevi slani ili susamom, makom…
Peći na 200° C oko 20 minuta, dok ne porumene.
ruza123-cooking.blogspot.com