Recept za sweet chilli piletinu
Ako ste upratili, prošli put smo imali recept sa lososom, a ovaj put sam se odlučila za nešto što je svima dostupuno, lagano,a i ukusno.
Nova ideja za vas vikend ručak je “Sweet chilly piletina sa wok povrcem”
Potrebni sastojci za 2 porcije:
Pileći file- 200 gr
Jaja-2 kom
Brašno-po potrebi
Sweet chilly sos-po želji
Bijeli luk-2 čehna
Patlidžan-2 kom
Tikvica-2 kom
Ljubičasti luk-1 kom
Šampinjoni- 150 gr
Paprika-1 do 2 kom
Soja sos-po želji
Susam-po želji
Priprema;
Pileći file isjeći na kockice, ne tako sitne, a niti prekrupne (kao za nuggetse).
Umutiti jaja i posoliti ih. Zatim piletinu valjati u brašnu, pa u jaja, pa zatim opet brašno.
Pržiti u dobro zagrijanom ulju.
Kad se isprži redati na papirni ubrus, da upije višak masnoće.
Za to vrijeme dok se piletina odmara na papiru, isjeći svo povrće na trakice za wok. Zatim ga redati u tavu dublju na zagrijano ulje, redoslijedom paprika, luk, patlidžan, gljive pa tikvice zadnje jer njima najmanje vremena treba da se isprže, dodati sitno sjeckani bijeli luk. Začiniti sasvim lagano jer je soja koju treba dodati pred kraj jako slana, pa ko ne voli slanu hranu i ko se pazi od slane hrane onda neka ne soli nikako, jer će mu soja biti sasvim dovoljna da začini povrće. Susam dodati na samom kraju.
Piletinu vratiti u čistu tavu i dodati sweet chilly sos onoliko koliko želite da vam bude sočno. Kuhati sa sosom nekih 4-5 minuta na laaaganoj vatrici.
Servirati na tanjir zajedno sa povrćem.
Lijepo izgleda, a vjerujte da je i ukusno.
Treba nekad probati nešto novo, neku novu kombinaciju ukusa. Da iznenadimo svoje čulo okusa.
Što se tiče Sweet chilly sosa, za one kojima nije poznato, njega možete naći u svim bolje snadbijevenim prodavnicama.
Prijatno!
Za Akos.ba pripremila: Selma Andelija