Recept za klepe
Evo nas ponovo sa novim idejama i novim receptima. Za danas sam odlučila predstaviti jedno jelo koje je omiljeno među mojim ukućanima. Moja djeca budu presretna kad im kažem da im baš to jelo pripremam za taj dan, a to su klepe.
Mnogi možda i znaju kako se prave, ali za one koji ne znaju evo prilike da pokušaju i da naprave, jednom kad naprave, pravit će ga od tad redovno.
Za tijesto nam je potrebno:
500 gr brašna
1 jaje
Pola kašikice soli
Mlake vode po potrebi
Priprema:
Sastaviti brašno, jaje i sol.
Vode dadavati pomalo, miješajući.
Dok ne dobijemo tijesto koje će biti za malo tvrdje nego jufka za pitu.
Kad se tijesto umiješa, oblikovati jufku pobrašniti je sa svih strana i ostaviti da odmori pod krpom.
Za fil potrebno:
350-400 gr faširanog mesa (2 puta faširati meso)
1 glavica crvenog luka
2-3 čehna bijelog luka
Ulje
Začini (sol,biber i ko želi vegete)
Priprema fila;
Sitno, sitno isjeckati crveni i bijeli luk, dodati u meso, začiniti i dodati malo ulja, sve dobro umiješati i ostaviti na kratko u frižider da odmori.
Priprema klepa:
Tijesto na pobrašnjenoj podlozi razvući do debljine od 5-6 mm.
Isjeći na male kockice.
Zatim pristaviti veliku šerpu vode da prokuha.
Kad voda prokuha, posoliti je.
Puniti klepe i zatvarati ih sa svih strana istovremeno da se dobro zatvore.
Zatim ih ubacivati u serpu da se kuhaju.
Mogu sve istovremeno stati u veliku serpu koju ste pripremili.
Kuhati dok sve ne potonu na dno šerpe.
Probati dali su gotove, ako jesu procijediti. Prebaciti u tepsiju i zaliti rastopljenim puterom.
Posluziti po želji. Ako volite sa pavlakom ili možda nekim prelivom.
Prijatno!
Za Akos.ba pripremila: Selma Andelija