Kulinarstvo

Recept dana: Prelivene sočne sarmice

Priprema:
40 min
Kuhanje:
1h
Serviranja:
8 porcija

Sastojci:

30 listova kiselog kupusa ili blitve
400g junećeg mljevenog mesa
2 glavice crnog luka
1 šolja riže
1 mrkva
1 kašika mljevene paprike
1 kašika soli
malo bibera
malo začina

Za preljev:

Brzo&Fino Kiselo vrhnje 12% m.m.
2 jajeta
1/2 šolje Dukat trajnog mlijeka 2,8% m.m.

Priprema:

Crni luk sitno isjeckati, mrkvu narendati i staviti da se proprži. Dodati juneće mljeveno meso i upržiti. Začiniti.

Rižu malo prokuhati pa dodati i nju. Sipati i mljevenu papriku i zapržiti. Ovim filom trebate filovati listove kiselog kupusa ili blitve, urolati ih u sarme i redati u odgovarajuću tepsiju.

Pomiješati kiselo vrhnje, mlijeko i jaja i preliti sarmice. Zapeći 15 minuta na 200 C.

akos.ba

Povezani članci