Poučne priče

Pismo najboljem prijatelju koji mi je uvijek govorio istinu

Selam moj prijatelju, Pišem ti pismo zato što ti ovo nikada ne bih mogao reći u lice. Mi smo uvijek bili međusobno iskreni i nekako mi je nezgodno, ne znam zbog čega, da ti se zbog toga lično zahvalim, pa sam odlučio da to uradim ovako.

Niko nije kao ti, da se uvijek usuđuje reći istinu, ne brinući se da li će me to povrijediti ili ne. Da, bilo je vremena da sam zbog toga osjećao bol i ljutnju, ali sve u svemu, ja sam i dalje zahvalan što si tu u mom životu, jer si mi ukazao na toliko problema koji blokiraju moj put, a koje drugi ljudi nisu vidjeli ili se nisu usudili da mi kažu.

Još uvijek se sjećam trenutka kada si mi rekao da ja ustvari ne pratim svoje srce, nego da se samo osjećam nesigurno da probam nove stvari u životu. Ili onda kada si me podsjetio da sebi ne posvećujem dovoljno pažnje i kada si kritikovao moj izgled.

Sa tobom, uvijek sam znao ko sam, te nisam trebao nikoga glumiti. Ja sam mogao biti pravi ja. Ipak, tvoji mudri komentari me nikada nisu pustili na miru i dozvolili mi da stanem na jednom mjestu. Gurali su me naprijed i tjerali da izlazim iz svoje sigurne zone i da uvijek idem i težim ka nečemu boljem i vrijednijem.

Kad sam bio izuzetno strastven prema svojim novim planovima, istakao si brutalnu istinu i realnost. Kad bih gubio nadu za svijet, podsjetio bi me koliko velik i lijep svijet može biti. Ti si kao balans u mom životu, koji me drži između dvije krajnosti.

Slušajući toliko tvojih iskrenih komentara, postao sam osoba koja hrabro govori ono šta joj je na umu. Ne samo tebi, nego i drugima.
Bilo je vremena kada sam mislio da nisi u pravu. Mislio sam da si previše subjektivan i ne vidiš cijelu sliku. Naravno, ponekad i nisi bio u pravu, zbog toga što si i ti ljudsko biće. Međutim mnogo češće, ono što bi mi govorio je bilo puno mudrosti.

Mi nećemo biti zajedno cijelo vrijeme. Svi imamo svoje živote. Pravi prijatelji su takvi. Oni se ne viđaju često, ali su uvijek u srcima.
Još jednom, dopusti mi da ti zahvalim, za svu istinu koju si mi rekao.

S ljubavlju,
Tvoj prijatelj

Za Akos.ba preveo: Jasmin Mujakić

Povezani članci

Back to top button