Ramazanski iftarski meni – dvadesetšesti dan
Recept za pripremu tope možete pročitati OVDJE.
Restovani krompir s paprikom i sirom
Priprema 15 min
Kuhanje 22 min
Serviranja 6 porcija
Sastojci:
700g krompira, isječenog na 12 mm debele kocke
1 veliki luk, krupno nasjeckan
2 velike paprike isječene na kockice
375g Sirela edamera, narendanog
Priprema:
Isjecite krompir na kockice i kuhajte ga nakon ključanja vode još 5 minuta. Sklonite s vatre i iscjedite vodu.
U velikoj tavi istopite Dukat maslac, dodajte krompir i luk i ostavite na umjerenoj vatri uz često miješanje još 5 minuta. Dodajte paprike i nastavite da pečete uz miješanje još 5 minuta, dok paprike ne omekšaju.
Pojačajte temperaturu na najjače i ostavite na vatri još par minuta, dok krompir ne postane smeđkast. Dodajte soli i bibera po ukusu. Prebacite povrće u vatrostalnu posudu pa prekrijte sirom i pecite dok ne dobijete lijepu koru zlatne boje.
Pečenje za veselje
Priprema 20 min.
Kuhanje 100 min.
Serviranja za 6 osoba
Sastojci:
1/4 šolje Dukat maslaca, omekšanog
2 kašike nasjeckanog svježeg peršuna
1 1/2 kašičica nasjeckanog svježeg ružmarina
1 kašičica nasjeckanog svježeg timijana
1 cijelo pile – do 2,5 kg
1 mali luk, raščetvoren
6 češnja bijelog luka
1 grančica svježeg ružmarina
so i biber, po ukusu
za sos:
1 šolja pilećeg temeljca
1 kašika Dukat maslaca, omekšanog
1 kašika svenamjenskog brašna
Priprema:
Zagrijte rernu na 190°C.
U maloj zdjeli pomiješjte Dukat maslac, peršun, ružmarin i timijan. Odvojite sa strane.
Izvadite iz pileta iznutrice, ako ih ima, i operite ga s vana i iznutra, te posušite. Stavite luk, bijeli luk i ružmarin grančicu u unutrašnjost pileta. Pile okrenite prsima prema gore.
Koristeći prste, nježno odvojite s piletine kožu od prsa i s nogu. Pola smjese s Dukat maslacem ravnomjerno namažite ispod kože. Preostali maslac namažite po cijelom piletu s vanjske strane. Posolite i pobiberite. Namjestite krila na leđnu stranu i svežite noge.
Peći u rerni otprilike 1 1/2 sat ili dok sokovi iz pileta ne počnu curiti van, kada bocnete pile. Kada je gotovo, prebacite ga na pladanj i pokrijte folijom.
sos:
Skinite masnoću iz safta koji je ostao od pečenja i prespite u posudu srednje veličine. U to uspite pileći temeljac, stavite da prokuha i kuhajte još 3 minute, dok ne dobije smeđu boju.
U maloj zdjeli umiješajte Dukat maslac i brašno. Dodajte u prethodno pripremljeni saft i kuhajte, miješajući, oko 1 minutu ili dok sos ne postane gladak i gust. Prespite ga u odgovarajuću posudu za serviranje i poslužite uz piletinu.
Savjet:
Za biljnu smjesu kojom tretirate piletinu možete kombinovati 1/4 šolje Dukat maslaca, 2 kašike nasjeckanog svježeg peršuna i mente, te 2 mala češnja bijelog luka, propasirana.
Krc-krc karamela
Priprema 30 min
Kuhanje 5 min
Serviranja 8 porcija
Sastojci:
125g šećera
4 jabuke oguljene i isjeckane na kocke
1/2 kašičice cimeta
prstohvat muškatnog oraščića
prstohvat soli
500g sladoleda od vanilije
250g žitarica po želji
Priprema:
Rastopite Dukat maslacu tavi, dodajte šećer i karamelizirajte ga, dok ne dobijete zlatnu karamel boju.
Dodajte jabuke, cimet, muškatni oraščić i kuhajte 5 minuta. Posolite.
U zdjelice za serviranje prvo redajte karamel od jabuka, nakon toga kugle sladoleda i za kraj pospite musli žitaricama. Ostavite u zamrzivač.
Umjesto granola žitarica sve možete posuti prženim bademima ili orasima.
Savjet:
Zamijenite granola žitarice prženim bademima ili orasima, sitno nasjeckanim.
Akos.ba