Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > A kada bi ga poznavali, sigurno bi ga voljeli!

A kada bi ga poznavali, sigurno bi ga voljeli!

Postoje mnogi aspekti ličnosti Poslanika Muhammeda s.a.v.s., koji ne samo da zaslužuju divljenje, već su i izrazit primjer njegove skromnosti i pristupačnosti kao osobe, uprkos visokom položaju i  poziciji koju je imao kao zadnji Allahov Poslanik i neosporni vođa svih muslimana.

Poslanik s.a.v.s., je imao ogroman zadatak u svome životu, da Objavu koju mu je prenio melek Džibril dostavi ljudskome rodu. Kao rezultat toga, on je imao ispunjen dnevni raspored koji je uključivao susrete s različitim delegacijama, razrađivanje strategija od krucijalne važnosti za novonastalu islamsku zajednicu, delegiranje zadataka i izvršavanje ciljeva važnih za muslimanski ummet, pogotovo u drugom dijelu njegova života, koji je proveo u Medini, kada je islam bio osnovauređenja države, društvenog sistema i ekonomskog poretka.

Uprkos ovim aktivnostima koje su mu oduzimale mnogo vremena, Poslanik s.a.v.s., nije bio radoholičar i dosta vremena je provodio sa svojom porodicom. On seprema ljudima s kojima je bio u kontaktuodnosiona jedan staložen, razuman i prikladan način – na način koji je njegove sagovornike uvijek ostavljao ispunjenim i zadovoljnim, čak i one koji su dolazili da se žale na njega. Kroz svoje postupke prema drugim ljudima pokazivao je koliko je uistinu ”čovječan” i skroman, uprkos tome što je od Boga bio odabran da dostavi posljednju Božiju objavu ljudskom rodu.

Popustljiv i pun ljubavi, porodični čovjek

U nekim kulturama širom svijeta, ispomaganje muškarca u kućnim poslovima se smatra ponižavajućim. Većina muškaraca rijetko i veoma teško uklanjaju stvari za sobom, očekujući da njihove majke, sestre, supruge ili kćerke urade to za njih, umjesto da im pomažu, olakšavajući im kućne poslove. Poslanik Muhammed s.a.v.s., nije bio takav. Umjesto da očekuje da ga služe kao kralja, Poslanik s.a.v.s., je pomagao svojim ukućanima. Brinuo se o svojoj odjeći i obući i kada je trebalo da nešto popravi sam je to činio.

Prenosi Esved b. Jezid: ”Upitao sam Aišu r.a., kakav je bio Poslanik a.s., sa svojom porodicom? Aiša je odgovorila: Bio je na usluzi svojoj porodici, a kada bi začuo ezan, odlazio je na namaz.” (Buharija)

Poslanik s.a.v.s., se nije ustručavao od iskazivanja ljubavi prema svojim suprugama i djeci. Ustajao bi da dočeka svoju kćerku Fatimu kada bi dolazila da ga posjeti i pio bi iz iste posude i sa istog mjesta odakle je pila njegova supruga Aiša.

Ljubazna i dobronamjerna roditeljska figura u Poslaniku s.a.v.s.

Danas je uobičajeno da oni koji obnašaju bilo kakvu odgovornu funkciju popuste pred arogancijom i vrlo brzo umisle da su neophodni i da svijet bez njih ne bi mogao funkcionisati. Bilo da je to neko u uredu, šofer, vratar, osobni asistent, ili bilo koja vrsta podređenih koji rade za nas i čini naš život lakšim, ako ne urade nešto na vrijeme i na način na koji mi to želimo, nije strano da se kažnjavaju nepravedno. Dešava se da se uposlenici otpuštaju u trenutku bijesa ili ide čak dotle, da ih se naziva pogrdnim imenima pred drugima. Ovo ostavlja trajne ožiljke na nečijem osjećaju samovrijednovanja i samopoštovanja, da ne pominjemoradno okruženje i opću atmoseru u odnosu radnik-poslodavac.

Zamislite da imate poslodavca koji nikada ne koristi ni jednu od gore navedenih metoda, upravo zbog toga što zna kako motivisati radnike na jedan pozitivan način i nastoji da dobije najbolje rezultate kroz usmjereno podsticanje i podizanje individualnog nivoa samopoštovanja, na taj način automatski angažirajući njihove unutranje talente bez potrebe nametanja surovog autoriteta?

Upravo ovo je metod našeg voljenog Poslanika s.a.v.s.,u postupanju prema svojim uposlenicima, asistentima i osobama mlađim od njega, koji su došli da mu služe, uče od njega, ili na bilo koji način profitiraju od njegovog vođstva i mentorstva, bez obzira jesu li musliman ili nemusliman.

Enes b. Malik, r.a, prenosi da se jednom prilikom razbolio dječak Židov, koji je služio Poslanika s.a.v.s., pa ga je Vjerovjesnik, s.a.v.s, zijaretio, sjeo kod njegove glave i rekao mu: ”Primi islam!” Dječak je pogledao u svoga oca koji je bio prisutan i otac mu je predložio da posluša Muhammeda, s.a.v.s, što je dječak i učinio i prihvatio islam, a Vjerovjesnik, s.a.v.s, je, izlazeći iz kuće, rekao: ”Hvala Allahu koji ga je spasio od Vatre!” (Buharija)

U gornjem hadisu se da prmjetiti nekoliko veoma važnih poruka Poslanika s.a.v.s. Prvo, starost dječaka koji je bio izuzetno mlad i uprkos činjenici da više nije služio Poslanika s.a.v.s., plemeniti Poslanika s.a.v.s., je otišao da ga obiđe. Koliko današnjih poslodavaca obiđe svoje radnika kada se razbole?

Ne samo to, nego mu je Poslanik s.a.v.s., učinio najvećedobročinstvo u tom ključnom trenutku,  kada je njegov život bio u opasnosti: pozvao ga je da prihvati islam. Konačno, čak i nakon što je dječak prihvatio islam, Poslanik s.a.v.s., ne misli da je to zbog njegovog truda, već pripisuje ovaj dobar ishod Uzvišenom Allahu, i kao skroman rob Božji, zahvalio mu Se za spas dječaka odvatre.

Poslanik s.a.v.s., je doista biovrlo ljubazan i brižan, za razliku od bilo kojeg “gazde” koji se mogu sresti u modernom svijetu! On nikada nije zamjerao onima koji su mu hizmetili ako bi zaboravili učiniti nešto, ili ukoliko bi učinili nešto što mu se ne sviđa, bez obzira na njihov uzrast.

Prenosi Enes: “Kada je Poslanik s.a.v.s., došao u Medinu, on nije imao slugu. Ebu Talha me odveo kod Poslanika s.a.v.s., i rekao:”O Allahov Poslaniče! Enes je mudar dječak, pa neka ti služi.” Ja sam ga služio kod kuće i na putovanjima. Ako bih učinio nešto, on me nikada nije pitao zašto sam to učinio, a ako nisam uradio nešto, on me nikada nije pitao zašto to nisam uradio.” (Buharija i Muslim)

Svi znamo kako smo spremni da brzo reagujemo s ukorom i kažnjavanjem prema svojoj vlastitoj djeci ili učenicima kada su neposlušni. Samo zato što su manji i slabiji od nas, mislimo da je dozvoljeno vikati na njih i čak ih fizički kažnjavati kada nešto previde ili pogriješe, jer oni ne mogu uzvratiti budući da su mali i vezani za nas.Međutim, Poslanik s.a.v.s., nikada nije kaznio Enesa za sve godine u kojima ga je služio! Voljeni Poslanik s.a.v.s., je bio iznimno suosjećajan s mlađima i shvatao je da i oni imaju potrebe i želje.

Prernosi Malik: ”Došli smo kod Poslanika s.a.v.s., i ostali kod njega 20 dana. Bili smo svi veoma mladi. Bio je izuzetno pažljiv i ljubazan prema nama. Kada je primjetio da čeznemo za svojim porodicama, upitao nas je o njima i našim plemenima i mi smo mu odgovorili. Tada nam je rekao da idemo svojim porodicama, da ih podučavamo vjeri i da naređujemo dobro.” (Buharija)

Milostiv sa djecom

Što je neko stariji i što ima veću društvenu odgovornost, sve manje vremena posvećuje razgovoru i igri sa svojom djecom. Međutim, to nije slučaj sa Poslanikom s.a.v.s. Ne samo da bi našao vremena da se igra i šali s njima, već bi zapamtio i njihove interese i hobije i to im spomenuo kada ih sretne.

Prenosi Enes: “Poslanik je imao najbolji karakter od svih ljudi. Imao sam brata koji se zvao Ebu Omer, koji je, mislim, bio tek prestao da doji.Kad god bi bio donesen Poslaniku s.a.v.s., on bi govorio: O Ebu Omer! Što je al-nughair (slavuj) učinio? To je slavuj s kojima se on igrao. Kada bi nastupilo namasko vrijeme a Poslanik s.a.v.s., se zadesio u našoj kući, naredio bi da se poprska vodom hasura ispod njega, a zatim ustao na namaz, a mi bi se poredali iza njega. ” (Buharija)

Kako je vidljivo iz predaja,Enes je poslan Poslaniku s.a.v.s., kao dječak. Činjenica da Poslanik s.a.v.s., ne samo da je razgovarao sa malim dječacima, kao što je Enesov brat o njihovim ljubimcima s kojima su se igrali, nego je okupljao ovu djecu da s njim klanjaju namaz, pokazuje njegovu poniznosti i blagost, uprkos poziciji vrhovnog vođe svih muslimana.

Zaista, ako bi svako na ovom svijetu nastojao da se educira o voljenom Poslaniku s.a.v.s., te ga vidio kroz oči njegovih drugova, osobito dječice, mladića i žena koje su bila krajnje potlačene u svome vremenu, znali bi kakav je stvarno bio.

A kada bi ga poznavali, sigurno bi ga voljeli!

Izvor: onislam.net

Za Akos.ba preveo i obradio: Mahir Kovač

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top