Ramazanski iftarski meni – dvadesetprvi dan
Recept za pripremu tope možete pročitati OVDJE.
Palenta sa gljivama
Priprema 15 min
Kuhanje 20 min
Serviranja 4 porcije
Sastojci:
230g gljiva (šampinjona) isječenih na ploške
1praziluk, bez lišća, sitno isjeckan
2 kašičice svježe majčine dušice ili peršuna, sitno isjeckano
125g palente
60g sušenog paradajza, sitno isjeckanog
soli i bibera po želji
Priprema:
U velikoj tavi istopite Dukat maslac na srednjoj temperaturi. Dodajte gljive, praziluk i majčinu dušicu i pirjajte oko 6 minuta. Začinite i sklonite s vatre.
U srednje veliki lonac, stavite mlijeko da provri, a zatim u njega sipajte palentu, neprestano miješajući drvenom kašikom.
Smanjite temperaturu i nastavite da miješate narednih 5 minuta. Dodajte gljive, ribanac, paradajz i dobro izmiješajte. Pospite po vrhu preostalim ribancem.
Savjet:
Po želji, možete servirati preliveno Dukat jogurtom ili Brzo&Fino kiselim vrhnjem.
Sočna piletina sa đumbirom i limunom
Priprema 10 – 15 min
Kuhanje 30 min
Serviranja 4 porcije
Sastojci:
125g krušnih mrvica ili prezle
1 kašika susamovih sjemenki
4 manja pileća fileta
1/4 kašičice bibera
prstohvat soli
2 glavice mladog luka
2 kašike rendanog đumbira
1 češanj bijelog luka
korica polovine limuna
1 kašičica gustina
250ml Brzo & Fino vrhnja za kuhanje, Lagano
1 kašika soja sosa
kriške limuna
Priprema:
Zagrijte rernu na 200°C. Papirom za pečenje obložite tepsiju, pa papir premažite Dukat maslacem.
U teflonskoj tavi, na srednjoj temperaturi, propržite krušne mrvice i sjemenke susama dok ne dobiju zlatnu boju, otprilike 3 minute. Prebacite propržene mrvice i sjemenke u plitku zdjelu i začinite solju i biberom. U istoj tavi istopite Dukat maslac i u turama pržite piletinu, ne duže od 2 minute, samo da dobije zlatno-smeđu boju.
Izvadite piletinu pomoću hvataljke, pa je uvaljajte u krušne mrvice sa susamom, nakon toga redajte ih u tepsiju. Piletinu pecite u rerni 20 minuta.
Pet minuta prije nego je piletina gotova, ponovo zagrijte tavu, pa na Dukat maslacu propržite mladi luk, đumbir, bijeli luk i koricu limuna. Pržite otprilike 2 minute. Umutite gustin u Brzo&Fino vrhnje za kuhanje pa dodajte u tavu. Ulijte soja sos i krčkajte još 3 minute ili dok se sos ne zgusne. Kašikom izvadite sos na tanjir, a piletinu stavite preko.
Servirajte sa kriškama limuna.
Savjet:
Pokušajte naći manja pileća prsa, kako biste mogli servirati jedno po osobi ; ako ih ne možete naći prepolovite dva veća kako biste dobili istu porciju.
Voćne korpice
Priprema 30-40 min
Pečenje 20 min
Serviranja 6 korpica
Sastojci:
3 žumanca
300g brašna
100g šećera
Prstohvat soli
150g mladog sira
50g šećera
200ml Brzo&Fino vrhnje za šlag
1 vanilin šećer
100g voća po želji
Priprema:
U 300g brašna dodati 150g Dukat maslaca (sobne temperature), 3 žumanca i izmiješati. Zatim dodati šećer i prstohvat soli i miješati dok ne dobijemo glatko tijesto (oko 5 minuta).
Tijesto umotati u prozirnu foliju i ostaviti u frižider 15-tak minuta da odmori.
Dok tijesto odmara, pripremiti kremu na slijedeći način:
U posudu za mućenje staviti mladi sir, dodati šećer, vanilin šećer i pjenasto umutiti. Brzo&Fino vrhnje za šlag umutiti mikserom a zatim dodati kremu od sira i lagano kašikom miješati dok se krema ne ujednači.
Kremu ostaviti u frižider a tijesto razvaljati na debljinu 5 milimetara. Tijesto staviti na vanjsku stranu kalupa za mafine i malo pristisnuti svaki kalup da dobijemo zdjelice. Svaki kalup malo izbockati viljuškom. Tijesto peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni 10 minuta a onda smanjiti na 180 stepeni i peći još 10 minuta.
Ispećene korpice ohladiti i puniti hladnom kremom, ukrasiti voćem po želji.
Recept ustupila gđa Amela: www.tetkinirecepti.com
Akos.ba