Kulinarstvo

Ramazanski iftarski meni – dvadesetprvi dan

Recept za pripremu tope možete pročitati OVDJE.

Palenta sa gljivama

Priprema 15 min

Kuhanje 20 min

Serviranja 4 porcije

Sastojci:

15g Dukat maslaca

230g gljiva (šampinjona) isječenih na ploške

1praziluk, bez lišća, sitno isjeckan

2 kašičice svježe majčine dušice ili peršuna, sitno isjeckano

500ml Dukat trajnog mlijeka

125g palente

125g Sirela ribanca 

60g sušenog paradajza, sitno isjeckanog

soli i bibera po želji

Priprema:

U velikoj tavi istopite Dukat maslac na srednjoj temperaturi. Dodajte gljive, praziluk i majčinu dušicu i pirjajte oko 6 minuta. Začinite i sklonite s vatre.

U srednje veliki lonac, stavite mlijeko da provri, a zatim u njega sipajte palentu, neprestano miješajući drvenom kašikom.

Smanjite temperaturu i nastavite da miješate narednih 5 minuta. Dodajte gljive, ribanac, paradajz i dobro izmiješajte. Pospite po vrhu preostalim ribancem.

 Savjet:

Po želji, možete servirati preliveno Dukat jogurtom ili Brzo&Fino kiselim vrhnjem.

Sočna piletina sa đumbirom i limunom

Priprema 10 – 15 min

Kuhanje 30 min

Serviranja 4 porcije

Sastojci:

125g krušnih mrvica ili prezle

1 kašika susamovih sjemenki

1 kašika Dukat maslaca 

4 manja pileća fileta

1/4 kašičice bibera

prstohvat soli

2 glavice mladog luka

2 kašike rendanog đumbira

1 češanj bijelog luka

korica polovine limuna

1 kašičica gustina

250ml Brzo & Fino vrhnja za kuhanje, Lagano 

1 kašika soja sosa

kriške limuna

Priprema:

Zagrijte rernu na 200°C. Papirom za pečenje obložite tepsiju, pa papir premažite Dukat maslacem.

U teflonskoj tavi, na srednjoj temperaturi, propržite krušne mrvice i sjemenke susama dok ne dobiju zlatnu boju, otprilike 3 minute. Prebacite propržene mrvice i sjemenke u plitku zdjelu i začinite solju i biberom. U istoj tavi istopite Dukat maslac i u turama pržite piletinu, ne duže od 2 minute, samo da dobije zlatno-smeđu boju.

Izvadite piletinu pomoću hvataljke, pa je uvaljajte u krušne mrvice sa susamom, nakon toga redajte ih u tepsiju. Piletinu pecite u rerni 20 minuta.

Pet minuta prije nego je piletina gotova, ponovo zagrijte tavu, pa na Dukat maslacu propržite mladi luk, đumbir, bijeli luk i koricu limuna. Pržite otprilike 2 minute. Umutite gustin u Brzo&Fino vrhnje za kuhanje pa dodajte u tavu. Ulijte soja sos i krčkajte još 3 minute ili dok se sos ne zgusne. Kašikom izvadite sos na tanjir, a piletinu stavite preko.

Servirajte sa kriškama limuna.

 Savjet:

Pokušajte naći manja pileća prsa, kako biste mogli servirati jedno po osobi ; ako ih ne možete naći prepolovite dva veća kako biste dobili istu porciju.

Voćne korpice

Priprema 30-40 min

Pečenje 20 min

Serviranja 6 korpica

Sastojci:

150g Dukat maslaca 

3 žumanca

300g brašna

100g šećera

Prstohvat soli

150g mladog sira

50g šećera

200ml Brzo&Fino vrhnje za šlag 

1 vanilin šećer

100g voća po želji

Priprema:

U 300g brašna dodati 150g Dukat maslaca (sobne temperature), 3 žumanca i izmiješati. Zatim dodati šećer i prstohvat soli i miješati dok ne dobijemo glatko tijesto (oko 5 minuta).

Tijesto umotati u prozirnu foliju i ostaviti u frižider 15-tak minuta da odmori.

Dok tijesto odmara, pripremiti kremu na slijedeći način:

U posudu za mućenje staviti mladi sir, dodati šećer, vanilin šećer i pjenasto umutiti.  Brzo&Fino vrhnje za šlag umutiti mikserom a zatim dodati kremu od sira i lagano kašikom miješati dok se krema ne ujednači.

Kremu ostaviti u frižider a tijesto razvaljati na debljinu 5 milimetara. Tijesto staviti na vanjsku stranu kalupa za mafine i malo pristisnuti svaki kalup da dobijemo zdjelice. Svaki kalup malo izbockati viljuškom. Tijesto peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni 10 minuta a onda smanjiti na 180 stepeni i peći još 10 minuta.

Ispećene korpice ohladiti i puniti hladnom kremom, ukrasiti voćem po želji.

Recept ustupila gđa Amela: www.tetkinirecepti.com

Akos.ba

Povezani članci