Ramazanski iftarski meni – četvrti dan
Recept za našu topu možete pogledati OVDJE.
- Supa s paradajzom i sirom
Priprema; 15 min
Kuhanje:15 min
Serviranja;6 porcija
Sastojci:
1 kašika Dukat maslaca
1 glavica crvenog luka, samljevenog ili propasiranog
2 konzerve (800g) paradajz-pirea
2 kašike paradajza u kockicama (pelat)
1 pakovanje (340 g) mesnih raviola
1/2 šolja (125ml) Dukat trajnog mlijeka
3 kašike pesto umaka od sušenog paradajza ili pesto umaka od bosiljka
so i svježe mljeveni biber, po ukusu
120g Sirela edamer sira ili nekog drugog polutvrdog kravljeg sira
Priprema:
U tavi rastopite Dukat maslac i propržite luk 2-3 minute. Dodajte paradajz i paradajz-pire i kuhajte 10 min, poklopljeno.
U međuvremenu, skuhajte raviole prema uputama na pakovanju. Ocijedite i sklonite.
U smjesu od paradajza umiješajte Dukat trajno mlijeko i pesto umak. Začiniti solju i biberom po ukusu i podgrijati. Naspite supu od paradajza u zdjelice, dodajte raviole i ukrasite sirom.
- Jagnjetina u mlijeku
Priprema: 2 h
Kuhanje: 2 h 30 min
Serviranja: 4 porcije
Sastojci:
1-1,5 kg jagnjetine (but ili plećka bez kosti)
1-1, 5 l Dukat trajnog mlijeka
0,5 l domaće supe ili povrtnog temeljca
2 kg krompira
so
začini za supu
list peršuna
ulje
Priprema:
Meso operite i isjecite na veće komade. Stavite ih u veću šerpu, koju ste prethodno malo pouljili. Propržite meso kratko. Zalijte mlijekom i kuhajte oko sat i po vremena.
Zagrijte rernu na 220°C. U dublji pleh sipajte ulje, stavite skuhano meso. Okolo poredajte oguljene, cijele krompire. Prelijte temeljcem i Dukat trajnim mlijekom koje je ostalo od kuhanja mesa.
Sve prekrijte alu- folijom i pecite oko sat i po vremena. Pred kraj skinite folliju da se krompir zapeče.
Kad je meso gotovo, pospite nasjeckanim peršunom.
Savjet: Meso možete poslužiti uz President kajmak.
- Keskül-Turski desert
Priprema: 5 min
Kuhanje: 10 min
Serviranja: 4 porcije
Sastojci:
5 dl. hladnog Dukat trajnog mlijeka
40 grama kokosa
60 grama brašna
80 grama šećera
1 kesica vanilin šećera
dvije kašike Galbani Mascarpone sira
1 kašika Dukat maslaca.
Za dekoraciju: malo isjeckanih pistacija, malo isjeckanih pečenih lješnjaka , usitnjeni kokos
Priprema:
U malo veću šerpu stavite hladno Dukat trajno mlijeko, kokos, šećer, vanilin šećer, lagano sipajte brašno i sve dobro umutite kašikom. Sve zajedno stavite na šporet da provri miješajući. Kad provri dodajte Dukat maslac i dvije kašike Galbani Mascarpone sira te miješajte dok se ne sjedini. Sklonite i mješavinu uspite u četiri manje posudice. Svaku prekrijte providnom folijom i ohladite par sati u frižideru. Nakon hlađenja pospite sa sitno sjeckanim pistacijama ili sa sitno sjeckanim pečenim lješnjacima i malo kokosa.
akos.ba