U Fokusu

Mensur Ćehić: Iftari u školama su lijep događaj za učenike koji poste

Razgovarao: Fahrudin Vojić

Akos.ba: Kako je ove godine dočekan ramazan u Bihaću?

S obzirom da je mjesec ramazan najodabraniji gost kojeg možemo dočekati, Medžlis IZ Bihać je s velikom pažnjom izvršio pripreme, kako bi na što kvalitetniji način dočekali ovaj mubarek mjesec. Uoči ramazana smo za najmlađe mališane našeg grada, njih oko 400, organizovali jedan ramazanaski vozić simboličkog naziva, u okviru kojeg su dječica sa ukrašenim transparentima prodefilovali gradom i došli ispred džamije Fethija, gdje su sa jednim prigodnim programom obilježili doček mjeseca ramazana. Pripremili smo šarolik program za sve generacije naših građana, od onih najmlađih s kojima će Mreža mladih organizovati različite vidove druženja, edukativnih kvizova i sl, pa do najstarijih džematlija za koje također imamo određene programe i aktivnosti. Također smo u oblasti ženskog aktivizma angažirali nekoliko studentica i učenica medrese koje će održavati predavanja za žene po našim džematima i naravno tu su imami i njihove uobičajene ramazanske aktivnosti, u sklopu kojih će se tradicionalno učiti mukabele.

Akos.ba: Na koliko mjesta u Bihaću će se klanjati teravih-namaz i kakav je odaziv vjernika ove godine?

Na području Bihaća ove godine će se teravih-namaz klanjati na 39 mjesta, a jedna od specifičnosti ovog ramazana je i to da će se ramazanske aktivnosti obavljati u Kazneno-popravnom zavodu Luke, među ljudima koji su se u određenim životnim periodima ogriješili o zakon i trenutno se nalaze na izdržavanju kazne. Mi smo izvršili pripreme kako bi dočekali što veći broj vjernika u džamijama. Iskustvo nas uči da u posljednjih nekoliko godina imamo određeni broj vjernika koji se ustalio. Smatramo da proces nastave u školama i fakultetima neće igrati ulogu u smanjenju tog broja, niti će bitnije utjecati na smanjene broja vjernika općenito u ramazanskim aktivnostima. Imamo određenih nagovještaja da će se u lokalnim školama ove godine organizirati iftari za učenike koji poste, što je ovako jedan pozitivan nagovještaj da se i u tom segmentu društvenog života osjeti prisustvo ramazana.  Što se tiče javnih iftara, već imamo najave džemata koji planiraju upriličiti zajedničke iftare na otvorenom za sve džematlije.

Akos.ba: Vaša poruka našim čitaocima?

Ovom prilikom molim Uzvišenog Stvoritelja i upućujem mu dovu da svima nama ramazanski dani budu sretni i berićetni, da nas sve prati Allahova milost i Njegov oprost, da nam Bog dragi blagoslovi ramazanske dane. Neka ovaj ramazan donese mnogo zdravlja i sreće nama i našim najmilijim!

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button