Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Kako da nam naši grijesi budu oprošteni u ramazanu?

Kako da nam naši grijesi budu oprošteni u ramazanu?

 Hodate cestom, natovareni teškim vrećama sa namirnicama, kada se jedna ljubazna osoba ponudi da vam pomogne i da vam olakša. Zar ne biste osjećali zahvalnost i olakšanje?

Naše razbijene i nervozne duše su prepune grijeha i žude za približavanjem mjeseca ramazana, tako da ga možemo tretirati kao duhovni makeover. Zaista, Allah dž.š. je Onaj koji oprašta (Al-Ghafur) i oprašta grijehe svojih robova tokom cijele godine, svaki put kada Ga zamolimo za oproštaj. Ipak, ramazan zauzima posebno mjesto.

Ka'b b. ‘Udžre, r.a., prenosi: Resulullah, s.a.v.s., je rekao: “Primaknite se mimberu!”, i mi smo se primakli. Kada se popeo na prvu stepenicu mimbera rekao je: “Amin!” Kada se popeo na drugu stepenicu kazao je: “Amin!” I na trećoj stepenici je rekao: “Amin!” Kada je sišao sa mimbera rekli smo: “Allahov Poslaniče, danas smo od tebe čuli nešto što nikada prije nismo čuli!?” On je rekao: “Kada sam se popeo na prvu stepenicu mimbera Džibril, a.s., pojavio se preda mnom i rekao: “Proklet neka je onaj ko dočeka mjesec ramazan i dozvoli da mu on prođe, a da ne zaradi oprost!” Ja sam tada rekao: “Amin!” Kada sam se popeo na drugu stepenicu, rekao je: “Proklet neka je onaj pred kojim se spomene tvoje ime a on ne donese salavat na tebe”! Ja sam kazao: “Amin”! Kada sam se popeo na treću stepenicu, rekao je: “Proklet neka je onaj ko doživi da njegovi roditelji ili jedan od njih ostare, pa ga njegovo služenje i briga o njima ne uvede u Džennet.”! Ja sam rekao: “Amin!”! (Hakim, sahih).

Postavlja se pitanje kako da naši grijesi budu oprošteni u ramazanu i koja će djela dovesti do brisanja naših grijeha?

Odgovor leži u sljedećim hadisima:

1. post

Ebu Hurejre, r.a., prenosi od Allahovog Poslanika, s.a.v.s., da je rekao: „Ko posti ramazan vjerujući i nadajući se nagradi, bit će mu oprošteni grijesi koje je prethodno počinio!“

2. Teravija/noćni namaz  
“Ako neko klanja tokom noći ramazana, sa iskrenom vjerom i nadajući se da će postići Allahovu nagradu, svi njegovi prošli (mali) grijesi će biti oprošteni.” (Buhari)

3. Provesti noć Kadra u ibadetu (namaz, zikr, dova)

Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: „Ko provede Lejletu-l-kadr u ibadetu, vjerujući i nadajući se nagradi, bit će mu oprošteni prethodni grijesi“!

Ovo su samo neka djela koja su povezana sa ramazanom, a zbog kojih možemo zaslužiti oprost kod Allaha. Ali ova djela moraju biti u pratnji dva neophodna uslova: iman (vjera) i ihtisaab (iskrenost).

Vjera (iman): Ovog ramazana, ne dozvoli da ti post i dobrovoljni namazi postanu mehaničke radnje. Mi ne činimo ova djela obožavanja jer su dio naše kulture ili jednostavno pratimo masu. To činimo iz pokornosti prema Allahu i Njegovom Poslaniku.

Iskrenost (ihtisaab): arapska riječ ihtisaab podrazumijeva iskrenost, razmišljanje i proračun. Ovaj pojam se tumači kao “tražiti zadovoljstvo Allaha, ne za pokazivanje ljudima ili bilo koju drugu svrhu koja ide protiv iskrenosti.”

Dajte sve od sebe da se poboljšate i da postignete što više sa svojim postom, noćnim namazima i dovama.

Prije, za vrijeme i nakon svakog djela upitajte sami sebe:
• Zašto ja ovo radim?
• Zbog čijeg naređenja ja ovo radim?
• Čiji zadovoljstvo mogu tražiti ovim djelom?
• Od koga očekujem nagradu?

Piše: Zahra Anjum

Izvor: iiph.com

Za Akos.ba preveo: Jasmin Mujakić

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top