Islamske temeU Fokusu

Ramazan nije odricanje ni sustezanje, nego ubiranje i kušanje Allahove milosti

Istina je da se čin posta kao vid posebnog ibadeta u islamskom zakonodavnstvu (šerijatskom pravu-fikhu) definiše kao sustezanje od hrane, pića, pušenja i spolnog općenja od zore do prvog zalaska sunca. Međutim, gledanje na najodabraniji mjesec kroz pogled teškoće, borbe i suzdržavanja nije neophodno. Mubarek ramazan je izvor Božije milosti, vode koja posebno nabuja u ovom periodu. Tijelo se prazni, ali se zato duša napaja i njene baterije pune. Zato istinski postači u zanosu Njegove ljubavi neće imati vremena osjećati glađ i žeđ i konstantno misliti samo na mršenje. A oni koji svoj post svedu samo puko gladovanje, za njih Pejgamber alejhi- selam ima hadis: ”Koliko je postača koji od svog posta nemaju ništa osim gladi i žeđi.”

Šejtani su u ovom mjesecu svezani i bačeni u okove. Zašto onda ljudi opet hitaju za grijesima? Zato što je to plod šejtanovog djelovanja tokom cijele godine i tada taj grijeh proilizali iz insanove nemarnosti i njegovog nefsa. Stoga je ramazan odlična prilika da svako uvidi koliko je sam kriv za svoje stanje i da pogleda šta se nalazi u njegovoj duši i srcu.

Koliko god da Bog čovjeku podari iz riznice Njegovih blagodati, opet je do čovjeka koliko će to cijeniti i hoće li te blagodati uopšte vidjeti. Mi sami stvaramo svoj ramazan i odlučujemo kakav će on biti. To je kao što sa časom u kojoj je nasuto nešto vode- optimista je vidi kao polupunu a pesimista kao polupraznu. Tako i onaj ko je žedan slavljenja Boga naći će vremena i mjesta za to, a onaj ko nije ili pak nazor to radi naći se opravdanje da izbjegne vjerske obaveze i lagati će sam sebe.

”Propao je i ponižen onaj ko doživi ramazan a ne stekne Allahovu milost”- kaže Muhammed alejhi-selam. Ovaj hadis nije nikakvo zastrašivanje i demoralisanje ljudi, nego podsjetnik da je Bog milostiviji prema svojim robovima od majki prema svojoj djeci, da će oprostiti sve grijehe kao što je to obećao u Ku’anskoj suri Zumer, pa kakav onda čovjek treba biti da ne zasluži Njegovu milost koja se spušta u ovoliko ogromnim količinama?

I na kraju, zbog aktuelne pandemije, možda je baš ovo jedan od ramazana koji će promjeniti poglede na svijet mnogih muslimana. Možda će se baš ovog ramazana neki od nas sjetiti kako je Pejgamber iftario sa nekoliko hurmi, dok se na obilatim iftarima višak hrane bacao, šta znači biti počastvovan pa klanjati namaz u džematu svoje džamije itd. Onaj ko želi, pouku će izvući.

Za Akos.ba piše: Tarik Kohnić

Povezani članci

Back to top button