U FokusuVijesti iz zemlje

Ramazanska razglednica: Ramazan u Trebinju sa diplomantom i maturantom Karađoz-begove medrese

Mjesec ramazan kuca na naša vrata. Pred nama je nova ramazanska prilika – prilika za činjenje dobra, približavanje Uzvišenom, čišćenje od naslaga grijeha. I ovaj ramazan, kao i prošlogodišnji, dočekujemo u posebnim okolnostima, no za razliku od prošlog, ove godine učenici Karađoz-begove medrese imat će priliku boravit na ramazanskim praksama u onim mjestima i džematima gdje je to, poštujući epidemiološke mjere, moguće.

Jedan od naših maturanata, Tarik Buljubašić, ovogodišnji ramazan provest će u gradu sunca – Trebinju, gdje će imati svoju ramazansku praksu. Danas smo, 12. aprila 2021. godine, posjetili Trebinje i zabilježili kako se ramazan dočekuje u tom gradu.

U susretu sa hfz. Sadik efendijom Fazlagićem, glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice Trebinje i diplomantom Karađoz-begove medrese, saznali smo da se u proteklom periodu radilo na pripremama džamija za nastupajući ramazan. Džamije su uređivane, čišćene, mijenjani su im dijelovi krova, ali je i sprovedena akcija obnove kandilja na trebinjskim džamijama.

Hafiz Fazlagić, govoreći o ramazanskim aktivnostima, poručuje da će se na području Medžlisa Islamske zajednice Trebinje, u svim njegovim džematima, realizovati određene ramazanske aktivnosti – obavljati dnevni namazi obilazeći i otvarajući sve obnovljene džamije, klanjati teravih i džuma-namazi, te učiti mukabela.

Kandilji i ezani i ove godine sijat će i čut će se sa trebinjskih džamija, a uz hafiza Fazlagića u realizaciji ramazanskih aktivnosti u Trebinju učestvovat će i maturant najstarije odgojno-obrazovne institucije u Hercegovini.

O svojoj ramazanskoj praksi u Trebinju, prvim utiscima i susretu sa ljudima, Tarik kaže:

„Po prvi put sam softa u povratničkom džematu. Nekome veliki problem i strah, a meni lično jedno sasvim novo iskustvo i velika čast. Čast mi je doći ovdje, među naše povratnike – Bošnjake, koji se svim silama trude da održe našu vjeru i tradiciju u ovom gradu. Na prvi pogled, doista, čudna situacija. Ali mi koji dolazimo iz ‘sigurnih’ mjesta treba da se divimo i da poštujemo ovakve ljude kojima je vjera na prvom mjestu. Ma gdje god se nalazili i kakve god situacije proživljavali – oni su tu, na bedemu odbrane naše vjere i nacionalnog idenditeta. Uvijek spremni na suživot i dijalog. To je ono što krasi istinskog vjernika. Pitanje je da li bismo mi na njihovom mjestu ostali na nogama i da li bismo pokleknuli pred izazovima koji se životom zovu?“

Radujući se mubarek danima, Tarik je iz grada sunca uputio ramazansku čestitku.

„Neka nam ramazan donese radost i svako dobro. Neka nam u ovom mjesecu prioritet bude da mijenjamo sebe i da se trudimo svakim novim danom biti bolji prema drugima i pokorniji Uzvišenom. Ramazan šerif mubarek olsun iz Trebinja“ – poručio je, za kraj razgovora, Tarik Buljubašić.

Piše: Meadin Mrndžić

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button