Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Prvo upoznati svoju domovinu: Izmjena pravilnika o školskim ekskurzijama

Prvo upoznati svoju domovinu: Izmjena pravilnika o školskim ekskurzijama

U izmjeni zakonske regulative Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS-a se opredijelilo za izmjenu 11 pravilnika.

Prioritet je dat Pravilniku o organizaciji ekskurzija, s obzirom na to da se ekskurzije realizuju u drugom polugodištu.

Praksa

“Napravili smo hitne izmjene koje se prije svega odnose na sprečavanje korupcije. Do sada su tokovi novca realizovani na način da učitelji prikupljaju novac od roditelja, predaju ga direktorima, direktori agencijama i ustvari taj novac na kraju nije bivao oporezovan. Mi smo se sada opredijelili za model da roditelji direktno uplatnicama uplaćuju novac na račun agencije i školama dostavljaju dokaz o uplati. Na taj način ćemo u budućnosti izbjeći bilo kakvu mogućnost da se novac ne oporezuje”, objasnio je Elvir Kazazović, ministar obrazovanja, nauke i mladih KS-a, naglasivši da se drugi dio izmjene odnosi na destinacije.

Naime, činjenica je da veliki broj učenika iz Sarajeva nikada nije bio u Jajcu, Travniku, Gradačcu, Banjoj Luci, Srebrenici, Višegradu, Mostaru, Počitelju, Blagaju, ali zato jeste u Drveniku, Makarskoj, Dubrovniku i to više puta. Djeca ne poznaju svoju domovinu, pa čak ni obližnje, vrlo atraktivne turističke destinacije, a istovremeno daju ogromne novce da bi upoznali druge države.

“Odlučili smo da se ekskurzije u osnovnim školama realizuju u BiH. Dosadašnja praksa je bila da jedan dio škola to organizuje na području BiH, a drugi dio vodi djecu van BiH. Obično su to bila neka primorska mjesta, gdje ustvari ekskurzija nije imala nikakav smisao. Ekskurzija se svodila na ljetovanje iako je u planu i programu to definisano na sasvim drugi način. Svjesni smo činjenice da veliki broj djece nema drugu mogućnost da upozna našu državu i mislimo da ćemo na ovaj način sistemski znatno doprinijeti mijenjanju tih navika”, dodao je ministar.

Napravljene su promjene i u Pravilniku realizacije škole u prirodi. Od drugog do petog razreda sve škole imaju obavezu da realizuju u jednom od razreda školu u prirodi.

Ranije se to dešavalo na prostoru BiH, pa čak i van BiH. Mi smo sada to ograničili na KS uz mogućnost da se da saglasnost za izlazak van KS-a. Odnosno, opredijelili smo se da drugi i treći razredi imaju obavezu da to bude u KS-u, a četvrti i peti imaju saglasnost da odu i u drugi kanton. Mislimo da je prioritet škole u prirodi da djeca upoznaju uži zavičaj i realizuju aktivnosti koje su predviđene planom i programom škole u prirodi. Također, na ovaj način ćemo omogućiti da u školi u prirodi učestvuju svi učenici.

Dešavalo se da za destinacije biraju vrlo atraktivna turistička mjesta u drugim kantonima, što je koštalo po 200 ili 300 KM, što je apsolutno neprihvatljivo velikom broju roditelja. Zato smo imali po 10-ak učenika iz jednog razreda koji su to mogli sebi priuštiti, a ostali bi ili imali nastavu ili kući čekali da se vrati dio razreda. Škola u prirodi je obavezni dio plana i programa i to se mora organizovati na način da učestvuju svi učenici, istakao je ministar obrazovanja, nauke i mladih naglasivši kako KS participira u cijeni škole u prirodi koja se realizuje u objektu škole u prirodi u Šabićima koji pripada Ministarstvu.

Idealni uslovi

Ministar zaključuje i kako u Šabićima učenici plaćaju samo troškove hrane i troškovi roditelja ne bi trebali biti veći od 100 KM.

“U Šabićima su idealni uslovi, adekvatan smještaj, a čak imamo i najave iz nekih hotela na Bjelašnici da će za ovu svrhu spustiti cijene boravka djece. S obzirom na to da je riječ o obaveznom planu i programu, moramo učiniti sve da sva djeca učestvuju u školi u prirodi, pa čak ćemo nastojati da finansiramo djecu slabog materijalnog stanja”, zaključio je Kazazović.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top