Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Zdravlje > Upoznajte se sa tri faze sna: Zašto i koliko trebamo spavati?

Upoznajte se sa tri faze sna: Zašto i koliko trebamo spavati?

Spavamo 1/3 našeg života, ili barem bismo trebali. Kada spavamo, prolazimo kroz ciklus koji uključuje tri faze.

Svaka faza traje 30 minuta (90 minuta po ciklusu), a ciklus se ponavlja cijelu noć. Prva faza je lagan san, prvih 30 minuta, a to se dešava kada prvi put zaspimo. Naredna faza je duboki san, između 30-60 minuta, a u dubokom snu se naš organizam liječi i obnavlja. To se postiže otpuštanjem hormona HGH koji popravlja ono što tijelo treba da popravi. Ako ste umorni od vježbanja, ovo je faza koja čini da ujutro nemate upale.

Završna faza, koja je poznatija kao REM faza, se javlja između 60-90 minuta. Ovo je faza koja vrši popravke našeg mozga. REM je poznat kao faza sanjanja, ali se također u ovoj fazi vrši kategorizacija naših misli i sjećanja.Tokom noćnih ciklusa trebamo tretirati različite faze sa različitim prioritetima.

Vaše tijelo je prva stvar koja se obnavlja, a zatim kreće obnova mozga. To je razlog zašto se kaže da je od suštinske važnosti 7,5 – 9 sati sna tokom noći. U prosjeku, čovjek spava 6,8 sati i ne ispunjava potrebnu kvotu većinu svog života.

Najbolje bi bilo prakticirati 7,5 sati sna i ako vam je potrebno da spavate, odspavajte! Ako ste jedni od onih ljudi koji misle da je san gubljenje vremena i da vam je 6 sati sasvim dovoljno, pokušajte odspavati 7.5 sati barem sedmicu dana i sami vidite koliko ćete postati efikasniji, koliko ćete se bolje osjećati i kakvo će vaše raspoloženje biti tokom cijelog dana!

Izvor: lifehack.org

Za Akos.ba preveo Jasmin Mujakić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top