Vijesti iz zemlje

Prvi evropski samit o islamofobiji: Muslimani su integrisani dio Evrope i faktor stabilnosti

Islamofobija u Evropi, kao jedan od najvećih izazova današnjice na Starom kontitentu, je realnost, ali i izazov za evropske političare, tvrdi glasnogovornik Samita Muddassar Ahmed Muslimani su integrisani dio Evrope te faktor stabilnosti, poručeno je danas sa trećeg dana Prvog evropskog samita o islamofobiji koji se od 24. juna održava u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Islamofobija u Evropi, kao jedan od najvećih izazova današnjice na Starom kontitentu, je realnost ali i izazov za evropske političare, tvrdi glasnogovornik Samita Muddassar Ahmed.

Prema njegovim riječima, nakon završnog sastanka učesnika Samita bit će prihvaćena i zajednička deklaracija koja bi, osim evropskoj javnosti, trebala posebnu pažnju skrenuti političarima Evrope.

“Evropa trenutno prolazi kroz presedan nesigurnost. Tu je izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, jačanje desničarskih stranaka širom evropskih zemalja, te pitanja islamofobije. Vjerujemo da će ova deklaracija pozvati na jedinstvo, toleranciju i pozitivnu budućnost Evrope. Deklaracija će biti objavljena u javnosti, u medijima, nadamo se da će evropski političari čuti ono što imamo reći: muslimani su integrisani dio Evrope, možemo biti faktor stabilnosti u Evropi i osjećamo da je vitalno da političari na to obrate pažnju”, istakao je Ahmed.

Govoreći o uzrocima islamofobične netrpeljivosti i aktuelnih antimuslimanskih poruka u Evropi, ali i svijetu, učesnici Samita ističu da takvo nešto mora nadjačati demokratija i poštivanja ljudskih prava.

Doktor Farid Hafez sa Odjela političkih nauka Univerziteta u Salzburgu dodaje da je potrebno hrabrosti za suprotstaviti se islamofobiji odnosno neprijateljskih poruka i radnji usmjerenih protiv muslimana koji su jedna od brojnih evropskih vjerskih grupa.

“Mislim da je važnost ovog Samita u suštini staviti u fokus ovaj problem koji imamo – problem islamofobije koja postoji, da steknemo svijest o tome. Ono što mi želimo od svih evropskih snaga jeste da se zalažu za demokratiju, za ljudska prava, za pluralizam, te da stanu protiv islamofobije. Ovo će biti dio deklaracije. Ono što nam treba jesu hrabri političari koji se zalažu za vrijednosti”, naglasio je Hafez.

Sponzori Evropskog samita o islamofobiji u Sarajevu su Ministarstvo vanjskih poslova Turske i Fond za promociju Republike Turske, dok su partneri istanbulska Općina Umraniye i Općina Stari Grad.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button