Vijesti iz zemlje

Protestna vožnja u Sarajevu: Egipćani podsjetili na masakr nedužnih civila u Egiptu

U koloni vozila od Otoke prema Baščaršiji pa sve do Ilidže, Egipćani su nosili egipatske zastave, fotografiju svrgnutog bivšeg egipatskog predsjednika Mohameda Mursija te egipatske simbole slobode

 Nekoliko desetina Egipćana danas je u Sarajevu protestnom vožnjom obilježilo godišnjicu stradanja svojih sunarodnjaka u Egiptu, javlja Anadolu Agency (AA).

U koloni vozila od Otoke prema Baščaršiji pa sve do Ilidže, Egipćani su nosili egipatske zastave, fotografiju svrgnutog bivšeg egipatskog predsjednika Mohameda Mursija te egipatske simbole slobode.

Farid Ali Al Zayat, predsjednik Unije, koji je porijeklom iz Egipta, a već 20 godina živi u BiH ističe kako je prije dvije godine u Egiptu počinjen “masakr nad nedužnim civilima”.

“Prije dvije godine, tačnije 14. augusta počinjen je masakr nad nedužnim civilima koji su se okupili da podrže legitimnog predsjednika Mursija. Ljudi su se okupili da se protive državnom udaru. Tada je napravljen zločin kakvog u posljednje vrijeme nije bilo, a došlo je do ubijanja više od 1.104 osobe u roku od 12 sati”, kazao je Al Zayat.

Prema njegovim riječima, nakon odlaska sa vlasti Mursija, narod Egipta teško živi pod novim političkim garniturama.

“Loše je stanje u svim aspektima, ljudska prava, slobode, ekonomski segmenti… Stanje je jako loše”, dodao je.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button