Književni kutak

Promocija knjige “Zločini nad djecom u Goraždu tokom opsade 1992 – 1995”

U Goraždu predstavljena knjiga “Zločini nad djecom u Goraždu tokom opsade 1992 – 1995” Muamera Džananovića

  Muamer Džananović imao je samo sedam godina kada je počeo rat. Nakon što je, 23 godine kasnije,  diplomirao na Odsjeku za filozofiju i sociologiju Filozofskog fakulteta UNSA, potom i magistrirao te postao istraživač na Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, odlučio je od zaborava sačuvati tragediju koju su preživljavali stanovnici njegovog rodnog Goražda.

“Zločini nad djecom u Goraždu tokom opsade 1992 – 1995” njegov je višegodišnji projekat koji je, uprkos brojnim problemima koji su ga pratili, uspješno okončan i danas predstavljen javnosti.

“Svi koji smo preživjeli opsadu Goražda i agresiju na RBiH znamo da je Goražde četiri godine bilo u totalnoj opsadi, da su civili i civilni objekti, uključujući i bolnicu i Dom zdravlja, svakodnevno granatirani, da je VRS imala samo jedan cilj – da protjera bošnjačko stanovništvo s ovog prostora i zatre njegove tragove, da međunarodne organizacije nisu radile svoj posao i da Goražde, pored odluke Vijeća sigurnosti UN-a, nije bilo “Sigurna zona”. Međutim, to je trebalo dokazati. Naučno-empirijska istraživanja koja su trajala nekoliko godina, sada su to potvrdila”, kaže Džananović u razgovoru za AA.

Tokom opsade Goražda civili su sistematski ubijani, a ni djeca nisu bila izuzetak. U periodu 1992. – 1995. ubijeno je ili ranjeno 548 djece, ali podaci do kojih je došao Džananović, nažalost, nisu konačni i istraživanja će se nastaviti.

“Ovim i ovakvim djelima može se postaviti pitanje nekim ljudima, jer zaista je nevjerovatno da takva barbarska opsada i tortura nad stanovništvom nije procesuirana i kažnjena. Niko do sada nije odgovarao, niti se trenutno vodi bilo kakav postupak za ratne zločine nad stanovnicima Goražda, osim što je jedan vojnik VRS osuđen za zločine u Višegradu, a oslobođen dijela optužnice za zločine na području Goražda”, ističe Džananović.

Tokom višegodišnjeg rada na prikupljanju informacija i fotografija o najmlađim žrtvama opsade Džananović je obišao njihove najbliže. Emocije je pokušavao isključiti i projektu je pristupio iz ugla naučnika, istraživača, imajući u vidu da je istina u činjenicama, a ne osjećajima. Međutim, susreti s roditeljima ubijene djece, stravični podaci o sudbini mališana, ostavili su dubok trag, a suze po prvi put pred našom kamerom nije uspio zaustaviti.

“Dok mi postavljate to pitanje ježim se, jer sam pokušao, što je jedan od recenzenata i prepoznao, isključiti bilo kakve emocije, da pišem s naučnog aspekta i dokazujem činjenice. Različite reakcije roditelja, braće, sestara, prijatelja ubijene djece je ono što se i moglo očekivati. Bilo je potresnih trenutaka za mene, ali i za svaku porodicu. 

Ispričaću vam jedan momenat. U knjizi se nalazi i fotografija ubijene rahmetli Emine Turković. U kasne večernje sate sam ušao u kuću porodice Turković. Otac se poselamio sa mnom.​ Sjeo sam, želeći da se zadržim što kraće, jer trebao sam obići još porodica. On mi baca fotografiju na sto. Očekujem fotografiju djeteta, ali on mi daje fotografiju mrtve kćerke u naručju njene ranjene majke. Ta fotografija je nastala samo nekoliko trenutaka nakon što je Emina ubijena”, kroz plač nam govori Džananović.

Za promociju knjige u Goraždu vladalo je veliko interesovanje, a u prepunoj Velikoj sali Centra za kulturu o ovom djelu, njegovom autoru, potrebi da se ono predstavi i svjetskoj javnosti te da se ovakvi projekti podrže u budućnosti govorili su direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti Rasim Muratović, goraždanski muftija Remzija ef Pitić, general ARBiH Hamid Bahto i premijer BPK Goražde Emir Oković. Pred početak promocije položeno je i cvijeće na spomen obilježje djeci Goražda.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button