Književni kutakKultura i tradicijaU Fokusu

Promocija knjige „Svemirka“,autorice Adne Langić

Adna Langić rođena je 1997. godine u Rijeci. Kao dijete s porodicom seli se u Travnik u Bosni i Hercegovini, gdje završava osnovnu i srednju školu. Još u osnovnoj školi, vođena afinitetima za literarno stvaralaštvo, uz pomoć Uprave škole osniva školski list, koji se od tad, pa do danas objavljuje u kontinuitetu. Kroz srednjoškolsko obrazovanje bavi se pisanjem blogova i članaka za nekoliko lokalnih internet portala. Adna je trenutno studentica prvog ciklusa studija i ova knjiga je njen književni prvijenac.

Adna vjeruje da putem književnosti krenu ljudi koji imaju iskonsku potrebu da izraze nadahnuće koje pronalaze u onome što vide i osjete u svojoj okolini, pa je tako i ona, vođena potrebom da izrazi svoj unutarnji Svemir, pisala pjesme, koje su kasnije pretočene u zbirku “Svemirka”.

Pisanje Svemirke nije bilo s namjerom, pa je teklo prilično spontano. U njoj je ukoričeno ono što je Adna promatrala u sebi i drugima kroz nekih godinu i pol, bez censure i bez prepravki. Svaka pjesma je ostala u svojoj originalnoj i prvoj verziji. To ima svoje prednosti i mane, ali se pjesnikinji sviđala ideja sirovog osjećaja prenijetog na papir, te je smatrala da će to čitatelji najlakše prepoznati kao sebi blisko.

Aida Tule, dipl.psih. kaže da je Adna u zemlji čuda.

Nekim čudom, neočekivanim, tajanstvenim putevima riječi,  džep postaje cijela jedna  spiralna galaksija emocija i misli koje se slijevaju niz pero mlade poete  i tvore sjajno jezgro ideja o nijansama  u posmatranju  različitih stanja ljudskih duša koje se u neprekidnom kretanju približavaju i udaljavaju jedna od druge, skupljaju i šire, otvaraju i zatvaraju.  Rekla bih da ova poezija slika kontrakcije koje život čine.

Stihovi  Svemirke daju osjećaj kao da kročite nevidljivom stazom neopisive mladalačke lepršavosti  ali u isto vrijeme nudi  notu zrelosti osobe koja kao da je proživjela i svjedočila ljudskim sudbinama barem jedno cijelo stoljeće.  Adna diše slova kojima želi da nam približi svijet njenih osjećaja koji imaju svoj kontinuitet, svoje središte i  svoju povezanost kroz maštu koja kao ljepilo drži na okupu sva njena životna iskustva i nastojanja da spozna sebe u uzvišenom stanju iskrene i čiste ljubavi.

Ako vjerujemo da su čuda pomak u percepciji, onda ova knjiga zaista čini čuda u džepu njenog srca. ”

Aida Tule, dipl.psih.

akos.ba

 

 

 

Provjerite također
Close
Back to top button