Uncategorized

Zamisli sebe kako klanjaš, a svjestan si da stojiš pred Onim ko briše grijehe

Prije nego sam jutros izašla iz kuće, gledala sam da ispeglam haljinu koju nisam jučer obukla. Jučer sam, također peglala haljinu koji nisam prekjučer obukla.
Kažu za neku haljinu i abaju da se ne mora peglati, a mene svi ti materijali nikako da upoznaju, gotovo stalno se družim sa onima što se izgužvaju i kad ih, čini mi se, pogledam, kamoli negdje sjednem.

Znate, nekako mi jednoličnost ometa lijepo raspoloženje. Osvježi me svakodnevno promijeniti odjeću, a ozari me miris svježine i čustost materijala kad je tek opran.
Mislim da, zapravo, svaki čovjek voli biti uredan, makar i ne raspolagao sa mnoštvom odjeće, i ono malo što ima voli promijeniti. Ispuni mu dušu. Razbije rutinu.

Uzvišeni Allah je, kad posmatramo pet dnevnih namaza, propisao rekate i namaska vremena iz Njegove, Slavljen neka je, Mudrosti.
Nije nas opteretio tako da sve namaze moramo klanjati odjednom, a mi bi i da jeste bilo tako, rado to činili svom Gospodaru, nego su nam namazi raspoređeni takvim rasporedom, da imamo vremena i snage, a i elana, postizati sve i u toku cijelog dana biti u vezi sa Stvoriteljem.

Kaže Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Šta mislite da pored vaših kuća teku rijeke u kojima biste se kupali pet puta dnevno, da li bi na vama ostalo imalo prljavštine?” Ashabi su odgovorili da ne bi ostalo ništa od prljavštine, a na to je Allahov Poslanik rekao: ”Primjer toga je pet dnevnih namaza, tako Allah briše grijehe.” (Muttefekun alejhi)

I počne insan, Allahovom milošću, obavljati namaz.

I nakon deset ili manje/više godina, upita sam sebe, onako direktno, kako samo sami sebe možemo iznenaditi: “Izvini, jesi li ikad namaz otpočeo sa nekom drugom dovom po uzoru na Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, ili sve ove godine znaš samo dovu Subhaneke?

Danas ćemo naučiti još jednu dovu kojom se otpočinje namaz.

???

‎اللَُّهُمَّ بَاعِدْ بَيْنِي وَبَيْنَ خَطَايَايَ كَمَا بَاعَدْتَ بَيْنَ الْمَشْرِقِ وَالْمَغْرِبِ.
‎اللَّهُمَّ نَقِّنِي مِنْ خَطَايَا كَمَا يُنَقَّ الثَّوْبُ الأَبْيَضُ مِنَ الدَّنَسِ.
‎اللَّهُمَّ اغْسِلْنِي مَنْ خَطَايَا بالثَّلْجِ والْمَاءِ والْبَرَدْ.

Allahumme ba’id bejni ve bejne hatajaje kema ba’adte bejne-l-mešriki ve-l-magribi. Allahumme nekkini min hataja kema junekka-s-sevbu-l-ebjedu mine-d-denesi. Allahummagsilni min hataja bi-s-seldži ve-l-mai ve-l-beredi.”

Allahu, odalji me od grijeha tolikom razdaljinom kolika je od Istoka do Zapada. Allahu, sačuvaj me od grijeha kao što se čuva bijela odjeća od prljavštine. Gospodaru moj, očisti me od grijeha snijegom, kišom i ledom.
(Muttefekun alejhi)

???

⚪️ Zamisli sebe kako klanjaš i dok učiš ovu dovu, shvataš da imaš grijeha taman koliko je od Istoka do Zapada, pa doviš Allahu da te odalji pd njih baš toliko.

⚪️ Zamisli sebe kako klanjaš, a svjestan si da stojiš pred Onim ko briše grijehe i čisti ih sa čovjeka, baš onako kako se bijela odjeća, toliko osjetljiva i sklona prljanju, zaprlja i isfleka, pa je voda i dobar deterdžent vrate u normalno i zavidno stanje.

⚪️ Zamisli srce koje na ovaj način stane klanjati!
Niti će mu naumpasti u namazu šta će danas da kuha, niti će ga kriva resica na tepihu učiniti da skrene misli sa životno važnih prioriteta kakav je namaz, niti će pomisliti da mu je namaz tegoba, jer kako da mu bude tegoba ono što sa njegovih pleća skida teret grijeha i prijestupa prema Onome pred kim stoji.

Osvježi svoj namaz ovom dovom, a postoje i druge dove potvrđene hadisima Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kojima je on otpočinjao namaz!

⚪️ Tvoje oko voli vidjeti lijepu novu i različitu odjeću na sebi, ali tvoje srce će se naročito obradovati ukoliko ga oživiš i uneseš osvježenje različitim dovama koje su pouzdano spomenute usnama Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.

Piše: Hanka Vlahovljak

#Imancipacija

Povezani članci

Back to top button