Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Proizvodi iz Goražda na svjetskom tržištu: vrhunska klijentela BMW, VW, Mercedes i Jaguar

Proizvodi iz Goražda na svjetskom tržištu: vrhunska klijentela BMW, VW, Mercedes i Jaguar

U ovom gradu djeluju kompanije koje rade za BMW, VW, Mercedes, Jaguar, a broj njihovih uposlenika stalno raste.
 

Piše: Ibrahim Sofić

GORAŽDE – Veliki broj nezaposlenih u zavodima za zapošljavanje Bosne i Hercegovine, manjak kada se govori o odnosu uvoza i izvoza ove države i nedostatak planova za razvoj samo su neki od pojmova koji se mogu skoro svakodnevno čuti u Bosni i Hercegovini.

No, jedan od svijetlih primjera bh. privrede, rada i napretka je Bosansko-podrinjski kanton i sam grad Goražde. Poput mnogih dijelova Bosne i Hercegovine, ovaj grad na Drini je bio žestoko pogođen ratom i poratnim dešavanjima u posljednjoj deceniji 20. vijeka, da bi sa novim milenijem počeo i razvoj ovog dijela Bosne i Hercegovine.

Kako navode iz Privredne komore BPK-a, Goražde se nalazi u samom vrhu kako države, tako i bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine po stopi vanjskotrgovinske razmjene.

“U prvom kvartalu 2014. godine sa područja BPK-a izvezeno je 39.907.000 konvertibilnih maraka (blizu 20 miliona eura), što je u odnosu na isti period 2013. godine više za 34 posto. Rast izvoza praćen je rastom uvoza, tako da je na područje BPK-a u posmatranom periodu uvezeno ukupno 31.118.000 KM (blizu 16 miliona eura) roba i usluga i isti je povećan za 44,56 posto”, kažu iz Komore.

Kriza kao šansa

Jedna od poznatijih kompanija koje djeluju na ovom području, a koja je krenula od nule, jeste Bekto Preciza. Ova firma je s radom počela prije devet godina sa osam uposlenika. Sada ih ima skoro 460, no impozantniji je spisak njihovih klijenata…

Opširnije na portalu AJB:

 av 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top