Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Privrednici traže da plaćaju PDV po naplati računa

Privrednici traže da plaćaju PDV po naplati računa

– Veliki je problem to što se PDV isplaćuje po izdavanju fakture. Hoćemo li ikad naplatiti fakture ili nećemo, nikoga ne zanima. Da ne pričamo o parafiskalnim nametima koje imamo u Federaciji, više od 600 ih je. To je težak ambijent za rad privrednika. Usvajanje inicijative da se PDV plaća po naplati računa bi vratilo povjerenje privrednicima, kazao je Edin Jabandžić, izvršni direktor firme Madi iz Tešnja, koji ima 420 uposlenih i 150 kooperanata.

Ova firma sa Brovisom iz Visokog, u proizvodnji, preradi i prodaji pilećeg mesa, ima tržišno učešće u BiH od oko 65 posto, piše Oslobođenje.

Inače, radi se o firmi koja ima najveću klaonicu pilića na Balkanu.

– Od prestanka rata do danas država samo sebe štiti. Uz mali svoj angažman i izmijenjeni pristup prema privrednicima država može zaštititi sasvim pristojno bh. privredu i staviti je u ravnopravni položaj sa svima ostalim, istakao je Jabandžić.

Dodao je da su privrednici danas prepušteni sami sebi te da sve ovo što prave je “veliko čudo kada nemaju nikakve mehanizme, ni sud koji će rješavati sporove”.

– Jedina ispravna stvar je da se PDV plaća tek po naplati računa. Jer, ovaj sistem gdje se PDV plati odmah uz izdavanje računa, a čeka se naplata, dovodi u nezgodnu situaciju svakog privrednog subjekta. Ovako plaćamo PDV za nekog drugog, a ne možemo možda naplatiti svoju fakturu, rekao je Jusuf Borić, dugogodišnji direktor JKP Zenicatrans – Prevoz putnika Zenica, a sada savjetnik u pomenutoj firmi.

Borić je naglasio da realni sektor doživljava ovako disproporcije u prihodima i rashodima, da bi država obezbijedila sebi sredstva.

Oslobođenje

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top