Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Prirodno je da čovjek mijenja svoja razmišljanja i životna viđenja stvari oko sebe

Prirodno je da čovjek mijenja svoja razmišljanja i životna viđenja stvari oko sebe

Niko ne može negirati izuzetno veliki utjecaj koji kod pojedinaca i društva ima moralna snaga.

Vojske koje imaju veliki uspjeh tokom borbe i tokom čitavog vremena pružanja otpora više crpe snagu iz uvjerenja i strpljenja nego iz mnoštva oružja i opreme.

Zaliha čvrstog morala i visokog ponosa korisnija je ljudima i značajnija za pobjedu od bilo čega drugoga. Čovjeku koji ima čvrstu vjeru u sebe tjelesni nedostatak ili loši životni uvjeti neće umanjiti odvažni pristup životu, čak će to biti poticaj aktivnosti i jačoj odlučnosti.

Ako me što sam mali

priječi da dosegnem visinu,

pa ja ću to vrlinama dosegnuti…

istina je da ponekad kompleks manje vrijednosti biva dobar i pozitivan kad potiče na usavršavanje i čast. On je zapravo pokuđen i nepoželjan ukoliko ovlada čovjekom i učini da on pribjegava pretvaranju, lažnoj formi i prikrivanju svojih nedostataka tvrdnjama i varkama.

Zaista, živa psihička stanja čine da malo postane veliko, a pojedinac da postane zajednica.

Na ova stanja, kvalitetom i kvantitetom, vraća se čovjekova budućnost, a njegov život uzima svoj tok. Psiha je jedini izvor ponašanja i usmjerenja, shodno mislima koje njome preovladavaju i oštećenjima koja njome dominiraju.

Kad se čovjek uzdigne iznad površine zemlje, mijenjaju se oblici i obimi u njegovim očima i njegov pogled na ono što je ispod njega postaje mnogo širih granica, sežući u daljine.

A on!? On je ostao isti!

Iato je takvo čovjekovo uzdizanje na stepenicama kulturnoga napredovanja i moralnog oplemenjivanja.

On mnogo mijenja svoja razmišljanja i osjećanja. I mijenja svoje sudove o mnogim ličnostima i stvarima.

Čovjek u dobi dječaštva nije ista osoba kao u dobi zrelosti, kao što je u periodu mladosti nije ono što je u periodu starosti. Mi možemo od sebe načiniti dobre uzore ako to želimo. Naš je put do toga obnavljanje naših misli i naših osjećanja, kao što se obnavlja dio pustinje kad joj se doda velika količina vode i gnojiva. Mi se mijenjamo u druge ličnosti kao što se mijenja gola pustinja u bogatu bašču.

Izvor: Obnovi svoj život

Autor: Muhammed el-Gazali

Za Akos.ba pripremila: Fahreta Vreva

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top