Vi ste ovdje
Home > Magazin > Enterijer > Prirodno do blistavog doma

Prirodno do blistavog doma

Ako povjerujete svim obećanjima koja ove reklame nude, pomislit ćete kako ne možete dom održavati zdravim bez krcanja svojih polica raznim čudotvornim proizvodima.

Sva hemijska sredstva za čišćenje sadrže mnoštvo spojeva često vrlo opasnih po zdravlje, a naročito su na njih osjetljivi djeca i kućni ljubimci. Popis brojnih potencijalnih opasnosti uslijed korištenja ovih proizvoda uključuje oštećenje sluznice i kože pa čak i kancerogeno djelovanje nekih od sastojaka.

Porazna istina jest kako za većinu proizvoda na tržištu nema dovoljno poznatih učinaka dužoj izloženosti. Uz štetno djelovanje na ljude, sredstva za čišćenje predstavljaju i ozbiljan ekološki problem modernog doba.

Kako su čistili naši stari?

Naše su nane svoje domove održavale čistima i mirisnima unatoč činjenici da nisu koristile moderna hemijska sredstva. Upotrebom uobičajenih sastojaka koje svako od nas ima kod kuće, možete sami napraviti bezopasna i učinkovita sredstva za čišćenje.

Sljedeći jednostavni sastojci izvrsni su za održavanje čistoće, a sigurni su po zdravlje i okoliš:

1)    ocat – rastapa prljavštinu, masnoću, kamenac i ostatke sapuna, uklanja neugodne mirise i omekšava odjeću.

2)    soda bikarbona – uklanja neugodne mirise i izvrsno je sredstvo za ribanje kao i za čišćenje tepiha.

3)    medicinski alkohol – dezinficira, čisti staklo, ogledala, hromirane površine i keramičke pločice.

4)    sok od limuna – dezinficira i osvježava miris, rastapa prljavštinu i kamenac te djeluje kao izbjeljivač.

5)    sol – čisti bakreno posuđe i pećnice, upija neugodne mirise, služi kao sredstvo za ribanje.

Osim navedenih tvari, za dezinficiranje, čišćenje te osvježavanje mirisa u vašem stambenom prostoru, možete isprobati i vrlo učinkovita eterična ulja raznih biljaka, kao npr. ulje čajevca za dezinfekciju ili ulje limuna za uklanjanje mirisa dima. Ona predstavljaju ponešto skuplju varijantu, a neka od njih zahtijevaju i određene mjere opreza, no upotrijebljena u malim količinama unose mirisnu dozu zaigranosti koju vrijedi isprobati.

Čisti dom s čistom savješću

Za razliku od industrijskih sredstava, koja mogu postati vrlo opasna ukoliko ih pomiješamo, sastojci iz kućne radinosti mogu se bez straha međusobno kombinirati kako bi dobili snažniji učinak čišćenja. Od mnogobrojnih uputa za kućnu izradu neškodljivih sredstava za čišćenje, nudimo vam da isprobate naše prijedloge.

Univerzalno sredstvo za ribanje različitih površina:

–    Posipati sodu bikarbonu na navlaženu spužvu ili na polovicu limuna. Može se dodati i nekoliko kapi octa. Ukoliko se koristi spužva, iscijediti na nju malo limunovog soka. Mješavina će se početi pjeniti. Oribati površinu te je obrisati ispranom spužvom kako bi se uklonili ostaci sredstva.

Za čišćenje i osvježavanje tepiha:

–    Pomiješajte 15-20 kapi vašeg omiljenog eteričnog ulja u 1 šoljicu sode bikarbone. Dobro promiješajte i ostavite da odstoji preko noći. Posipajte tepih mješavinom te usisajte nakon 15 minuta.

Za odčepljivanje odvoda i uklanjanje neugodnih mirisa:

–    U odvode nasipati ¼ šoljice sode bikarbone i ½ šoljice octa. Ostaviti da se pjeni barem 15 minuta te potom isprati većom količinom vruće vode. Po potrebi ponoviti postupak. Za samo uklanjanje neugodnih mirisa, dovoljno je u odvode uliti ½ do 1 šoljicu octa. Upozorenje: Pazite da ocat ne dođe u kontakt s hemijskim sredstvom za odčepljivanje, zbog opasnosti stvaranja vrlo toksičnih isparavanja.

Za čišćenje prozora:

–    Upotrijebiti nerazrijeđeni alkoholni ocat ili alkoholni ocat razrijeđen vodom u omjeru 1:1 ili medicinski alkohol. Oprane površine dobro istrljati novinskim papirom.

Za uklanjanje vodenog kamenca iz posuđa:

–    Uliti ½ šoljice octa (ili manje, ovisno o veličini posude) i 2 šoljice vode te prokuhati na laganoj vatri nekoliko minuta. Dobro isprati čistom vodom.

Ohrabrite se i isprobajte svoje kombinacije. No ukoliko ipak smatrate kako vam dnevni raspored ne dozvoljava izdvojiti vrijeme za izradu ovih prirodnih sredstava, pokušajte, koliko je to moguće, hemijske proizvode zamijeniti biorazgradivim ekološkim sredstvima. Vaše i zdravlje vaših ukućana kao i čitav planet bit će vam zahvalni.

Autor: Renata Kos

Facebook stranica: Divine Energy Park

www.divineenergypark.org

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top