Vijesti iz zemlje

Pripravnički staž za 80 mladih povratnika iz 20 općina u Bosni i Hercegovini

Osamdeset povratnika s visokom stručnom spremom (VSS) potpisali su danas uz prisustvo Edina Ramića, federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica FBiH, ugovore o obavljanju pripravničkog staža.

Ovaj program Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica FBiH provodi s ciljem zapošljavanja povratnika, a posebno mladih obrazovanih kadrova.

Program pomoći u obavljanju pripravničkog staža kroz rad s ili bez zasnivanja radnog odnosa povratnika s VSS, namijenjen je zapošljavanju mladih obrazovanih kadrova, gdje se kroz njihovo stručno osposobljavanje, odnosno pripremu za tržište rada, direktno utječe na njihov održivi povratak/ostanak u mjestima povratka.

Pripravnici su povratnici iz 20 općina s područja cijele BiH i bit će angažirani kod 36 poslodavaca, a Ministarstvo je za ovaj program u Budžetu za 2021. godinu osiguralo sredstva u iznosu od preko 450.000 KM.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je potpisao i uručio ugovore za 80 povratnika radi obavljanja pripravničkog staža.

U izjavi za medije Ramić je istakao kako riječ o mladim povratnicima koji dolaze iz Republike Srpske i rubnih dijelova Federacije BiH.

“Za te potrebe Ministarstvo je izdvojilo negdje oko 450.000 KM. Radi se o odrađivanju pripravničkog staža, odnosno prvog radnog iskustva s mogućnošću zasnivanja prvog radnog odnosa”, rekao je Ramić, napominjući kako je jedan dio poslodavaca odlučio da zaposli ove mlade ljude u narednih godinu dana, dok će oni pripravnici u javnim ustanovama ipak volontirati.

Podsjetio je također kako je ovo program koji Ministarstvo realizira već posljednjih nekoliko godina.

“Kroz ovaj program dosad je prošlo nešto više od 500 mladih ljudi, Ministarstvo je za ove namjene dosad izdvojilo negdje oko 2,5 miliona KM”, naveo je Ramić.

Naglasio je također kako kroz ovakve projekte nastoje usmjeravati mlade da oni ipak budu svoji poslodavci, odnosno da nakon prvog zaposlenja kod nekog poslodavca razmisle o nekim javnim pozivima, prijave se za start up projekte ili osnuju svoje kompanije.

“Međutim, jedan značajan broj mladih ljudi još uvijek traži prvo zaposlenje negdje u javnim ustanovama, općinama. Nažalost, mi smo posljednjih godina razvili taj neki sistem u kojem čovjek smatra da nije zaposlen ukoliko ne radi u nekoj državnoj instituciji”, poručio je Ramić.

Jedna od pripravnica ovog programa je Adelisa Gadara iz Stoca. Završila je Nastavnički fakultet Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru i stekla zvanje magistra hemije. Prilika do obavi pripravnički staž joj mnogo znači.

“Cijelo svoje školovanje sam se trudila da ostvarim svoje ciljeve i nadam se da ću u tome i uspjeti. Jedan svoj cilj sam već ostvarila, a sada uz pomoć Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica mogu da odradim svoj pripravnički staž u Prvoj osnovnoj školi Stolac i veoma sam zahvalna na tome”, poručila je Gadara.

Azra Topovčić iz Teslića, diplomirala na Pravnom faklutetu na Univerzitetu u Zenici, također je zahvalna Ministarstvu s ministrom Ramićem na čelu, jer im je pružena ova prilika.

Ističe kako je mladima teško doći do staža, a samim time i zaposlenja, no i pored te činjenice ova mlada pravnica svoju perspektivu vidi u domovini.

“Teško je, posebno za nas koji smo tek završili, jer nemamo dovoljno znanja i iskustva, a poslodavci traže nešto više tako da je ovo savršena prilika za nas. Zahvaljujem se Ministarstvu i Vladi što su imali razumijevanja za nas povratnike”, kazala je Topovšić.

Navela je također kako svoju perspektivu vidi u Bosni i Hercegovini.

“Ja za sebe vidim perspektivu u svojoj zemlji, žao mi je što mnogi ne vide i idu iz ove zemlje. Ja mislim da uz dovoljno truda i napora ovdje ima potencijala za opstanak”, navela je.

Jedna od pripravnica je i Aleksandra Tuzlaković iz Bijeljine, diplomirana pravnica s Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

“Želim se zahvaliti Federalnom ministarstvu koje mi je pružilo priliku da obavim pripravnički staž u Općini Bijeljina”, poručila je Tuzlaković.

klix

Povezani članci

Back to top button