U FokusuVijesti iz zemlje

Princu Albertu II od Monaka uručen Ključ Grada Sarajeva

Njegovom presvijetlom visočanstvu Princu Albertu II od Monaka gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić uručili su  Ključ Grada Sarajeva u Vijećnici.

Zahvalivši se na srdačnom prijemu, princ se  obratio prisutnim medijima, izrazio uvjerenje kako je ovo prilika da se jačaju odnosi i uspostavi bolja saradnja u narednom periodu. Nakon toga upisao se u knjigu utisaka.

“Veliko je zadovoljstvo i čast biti dočekan u Sarajevu i u ovoj impoznatnoj građevini primiti ključ grada. Vijećnica je zapravo ‘feniks Sarajeva’ koja se izdigla iz pepela nakon svega što je pogodilo ovaj grad. Od sveg srca se zahvaljujem na ovoj gesti kao i svim ljudima koji su organizovali i radili na sinoćnjem otvaranju Olimpijskog muzeja. Realizovan je veliki projekat jer mnogo znači obnova muzeja i ona je prepuna simbolike, prije svega budi posebne emocije kod ljudi, a s druge strane, podsjeća na sportska dešavanja u Sarajevu koja su zapažena u svijetu od zimskih Olimpijskih igara 1984. i EYOF-a 2019. godine i čuva ove vrijednosti će ostati sačuvane za naredne generacije da uče o historiji glavnog grada. Volio bih u Sarajevu ostati još nekoliko dana, ali siguran sam da ću se ovdje ponovo vratiti kako bih s vama slavio nove uspjehe”, poručio je princ Albert II od Monaka.

Gradonačelnik Abdulah Skaka i predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić, u svoje i u ime Gradskog vijeća Grada Sarajeva zahvalili su Princu Albertu II od Monaka za podršku Gradu Sarajevu, Olimpijskom komitetu BiH i razvoju bh. sporta.

“Ovaj događaj i otvorenje Olimpijskog muzeja samo su neki od pokazatelja da smo u četiri godine koje su iza nas aktivno radili na tome da pozicioniramo Sarajevo tamo gdje ono pripada. Puno smo energije uložili kako bi popravili imidž glavnog grada na međunarodnom planu. Čast i privilegija je ovo važno priznanje dodijeliti princu Albertu II i vjerujem da će se odnosi između dvije države i dva grada održati i u narednom periodu”, kazao je Skaka.

Princ Albert II od Monaka učestvovao je na pet Zimskih olimpijskih igara od 1988. do 2002. godine kao član nacionalne bob momčadi.

Osim toga, član je Međunarodnog olimpijskog odbora od 1985. godine i predsjednik Monegaškog olimpijskog odbora.

Skaka je naglasio da je dodjela priznanja ”Ključ Grada Sarajeva” kruna i najbolji način da se Sarajevo kao glavni grad BiH simbolično oduži princu Albertu II za nesebičnu pomoć, zalaganje za razvoj i očuvanju civilizacijskih vrijednosti i promociju mira.

”Smatram da princ Albert II zaslužuje da mu se dodijeli priznanje ‘Ključ Grada Sarajeva’ koji simbolizira trajnu vezu grada i građana sa dobitnikom ovog priznanja”, dodao je Skaka.

Princa Alberta II od Monaka gradonačelnik je nakon predaje Ključa Grada zajedno sa Ivicom Šarićem i Igorom Gavrićem upoznao sa historijom i značajem Vijećnice, simbola grada Sarajeva, jedne od najznačajnijih građevina koja nakon skoro dvije decenije obnove, ponovno sija u svom autentičnom raskošnom izdanju.

Po završetku posjete Vijećnici, visoki gost iz Kneževine Monako u pratnji gradonačelnika i delegacije prošetao je starim dijelom grada.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button