Historija i tradicijaUmjetnostVijesti iz zemlje

Izložba i knjiga Eli Taubera Sarajevski purim

Riječ je o događaju koji se desio prije više od 200 godina kada su sarajevski muslimani izbavili nekolicinu uglednih sarajevskih Jevreja zajedno sa rabinom.

“Okupio nas je izuzetan društveni i kulturni događaj – Sarajevski purim, kojim obilježavamo skladan život između Jevreja i muslimana u Sarajevu i BiH. Tradicijska upućenost jednih na druge od neprocjenjivog je značaja. U ovom gradu dovoljno je uvijek bilo mjesta za sve. Tako i za prognane Jevreje iz Španije, koji su bez ikakvih ograda ili uslovljavanja primljeni u BiH“, istakao je u svom prigodnom obraćanju dogradonačelnik Sarajeva Ivica Šarić.

O tome da je većina ljudi i danas, u Sarajevu i BiH, dostojna humanističkog naslijeđa iz svoje povijesti, rječito će posvjedočiti brojni fakti iz naše daleke, ali i nedavne prošlosti. O tome svjedoči i Sarajevski purim.

“Vjerujem da ćemo i dalje uspješno surađivati na zajedničkim projektima, živjeti i praktikovati dijalog, suživot, kulturu komšiluka. Čuvati, njegovati i pamtiti našu historiju i prebogatu baštinu – zbog nas samih, a pogotovo zbog naših budućih naraštaja“, poručio je Šarić.

Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH i sam autor Eli Tauber kazali su kako je Purim značajan datum za sve muslimane i Jevreje i kako on pokazuje da su ove dvije zajednice uvijek u našoj zemlji živjele u skladu.

“Sarajevski purim je jedinstven po tome jer je narod spasio Jevreje”, istakao je Tauber.

Zajedno sa izložbom, večeras je promovisana i knjiga pod nazivom „Sarajevski purim“ Eli Taubera, a zahvaljujući Gradu Sarajevu i gradonačelniku Abdulahu Skaki ovo djelo je prevedeno i na engleski jezik.

Izložba i knjiga su rezultat dugogodišnjeg Tauberovog rada na ovu temu. Autor je koristio arhive Gazi Husrev-begove biblioteke, Jevrejske zajednice, Srednjobosanskog kantona (SBK) u Travniku i Osmanskog državnog arhiva u Istanbulu.

Izložba je prvi put predstavljena prošle godine tokom održavanja konferencije „Suživot Jevreja i muslimana u Bosni i Hercegovini: 200 godina od Sarajevskog purima“.

Obilježavanje “Sarajevskog purima”, značajnog datuma u historiji dva naroda, večeras je u Vijećnici oplemenio hor Kolonomos family izvedbom sefardske romanse, stare pjesme španskih Jevreja “Adio kerida” i poznate stare narodne pjesme “Kad ja pođoh na Bentbašu”.

Povezani članci

Back to top button