Vijesti iz zemlje

Prljača: Osuđujemo ubijanje nevinih u Francuskoj, ali i bezumno poigravanje s osjećajima muslimana

– Bez imalo zadrške osuđujemo ubijanje nevinih ljudi u Francuskoj, naročito ako se ono dešava pod, kako se prenosi u tamošnjim medijima, islamskom parolom “Allahu ekber!”, izjavio je za Preporod.info Mustafa Prljačasavjetnik za medije reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Noružani čovjek je u današnjim terorističkim napadima u Francuskoj ubio tri osobe, kako mediji prenose, uzvikujući “Allahu ekber”

– Zločini se ne bi smjeli činiti ni pod jednim islamskim obilježjem, jer zločin spada u grubo nasilje, a islam nasilje strogo zabranjuje. Islam nas uči da je Bog Dragi “Najmilostiviji Milosnik”, da je nasilje zabranio najprije Sebi, a onda i svojim stvorovima. U predajama od Poslanika, a.s., navodi se da će nasilje (zulum) na Sudnjem danu poprimiti oblike tmina. Paradoksalno je i pogotovo neprihvatljivo da se zločin počini danas, u danu obilježavanja rođendana poslanika Muhammeda, a.s., kojega sam Kur’an atributira “Poslanikom milosti”, “darovanom milošću” stvorenjima na ovom svijetu. Prema tome, neprimjereno je i neprihvatljivo taj čin na bilo koji način povezivati s islamom i Poslanikom islama. Oni s tim nemaju ničeg zajedničkog – poručio je Prljača.

Ali, kako dodaje, sa istim zgražanjem “osuđujemo i bezumno poigravanje s osjećajima muslimana širom svijeta, koje sprovodi klika okupljena oko satiričnog časopisa Charlie Hebdo, bez svijesti – ili, pak, uz punu svijest – o mržnji koju time izazivaju i sukobu koji podstiču među ljudima različitih vjerovanja i uvjerenja”.

– Pozivamo one koji mogu doprijeti do njih da im objasne da Poslanik Muhammed, a.s., u srcima muslimana zauzima posebno mjesto, dragocjenije i od mjesta njihovih majki i da atakovanje na njegovo dostojanstvo u njima izaziva vrlo negativna osjećanja. Neke ljude “kratkog fitilja” takva bezumnost odvede u drugu bezumnost – u ubijanje ljudi, čemu smo upravo svjedoci. Pozivati se pri tome na “slobodu mišljenja”, na pravo izražavanja mišljenja, zlurado je i degutantno, zdrava priroda takvo nešto odbacuje. Pravo blaćenja i atakovanja na čast nečije svetinje nikome nije od koristi, a štetno je za sve i ostavlja duboke posljedice na odnose među narodima i vjerskim sljedbama. Kome, dakle, treba takva sloboda mišljenja? – kazao je Prljača.

Podsjetio je da muslimani nikada nisu vrijeđali, gazili ili ponižavali ni Isusa, ni Mariju, ni Bibliju, ni bilo koji drugi simbol neke nemuslimanske sljedbe, te da se nada se da to nikada neće činiti ni u budućnosti.

– Pozivamo sve muslimane do kojih dopru ove naše riječi, da se suzdrže od svega što bi druge moglo povrijediti, nanijeti im bol ili što bi moglo sadržavati bilo kakvu nasilnost i agresivnost, ali i da, na dostojanstven način, dignu svoj glas protiv onih koji vrijeđaju njihova najdublja osjećanja atakujući na čast njihovog voljenog Poslanika – kazao je Prljača.

(Preporod.info)

Povezani članci

Back to top button