Sportske novostiVijesti iz zemlje

Olimpijski muzej u Sarajevu mjesto susreta sporta i umjetnosti

Piše: Lejla Biogradlija

U Sarajevu je 8. oktobra ove godine otvorena novoobnovljena zgrada Olimpijskog muzeja, kulturnog blaga Sarajeva i Bosne i Hercegovine koji je pravi svjedok vremena i turbulentnih dešavanja u bh. prijestolnici, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečani čin otvorenja novoobnovljenog Muzeja bit će sigurno upisan zlatnim slovima u kalendar kao dan kada je građanima vraćen značajan objekat u kojem će, osim podsjećanja na 1984. godinu i tadašnju Zimsku olimpijadu u Sarajevu, biti i dio posvećen još jednom sportskom događaju koji je održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, EYOF 2019. godine.

Prvi čovjek Olimpijskog muzeja u Sarajevu Edin Numankadić u razgovoru za AA podsjetio je da je Olimpijski muzej prvi put otvoren upravo na dan otvaranja Zimskih olimpijskih igara, 8. februara 1984. godine.

Rad Muzeja je ipak prekinut aprila 1992. godine, kada je početkom agresije na BiH, vila Mandić, u kojoj se nalazi Olimpijski muzej, granatirana i zapaljena. U periodu između 1992. i 1998. godine, zapaljeni objekat bez krova je bio izložen propadanju.

Numankadić je istakao da je poslije 28 godina, uprkos svim nedaćama, nakon opsežne restauracije zgrada ovog historijskog objekta ponovo otvorena za javnost.

“Muzej u Sarajevu izgrađen je po uzoru na Olimpijski muzej u Lozani. Drugim riječima, ovo je muzej u kojem se sport susreće s umjetnošću”, kazao je.

U Olimpijskom muzeju se mogu vidjeti i djela koja govore o samom toku priprema za 14. Zimske olimpijske igre u Sarajevu, kao i radovi mnogih svjetskih umjetnika.

Numankadić je kazao da najveću pažnju posjetioca privlače skije nekadašnjeg jugoslovenskog skijaša Jure Franka, jednog od legendarnih imena Olimpijade.

Dodao je da je u Muzeju izložen i kaput Juana Antonia Samarancha, bivšeg predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta, a posjetioci imaju priliku vidjeti i mnoge privatne predmete, od starih skijaških odijela do medalja i akreditacija.

Vila Mandić, odnosno Olimpijski muzej je kulturno blago koje je pravi svjedok vremena i turbulentnih dešavanja u Sarajevu. Objekat koji je odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH još 2009. godine proglašen nacionalnim spomenikom u okviru kompleksa vila iz austrougarskog perioda u sarajevskoj Petrakijinoj ulici, koju osim Vile Mandić čine vila Heinricha Reitera, vila Hermine Radisch i vila Forstratha Miklaua.

Za Vilu Mandić je navedeno da je izgrađena 1903. godine za poznatog sarajevskog advokata i političara, doktora Nikolu Mandića. Autor projekta je arhitekta Karl Paržik. Na dan otvaranja igara, 8. februara 1984. godine, u objektu je otvoren Muzej 14. Zimskih olimpijskih igara.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button