Prijedlog za bajramski meni
Obzirom da se za Bajram u BiH najčešće pripremaju tradicionalna bosanska jela, izdvojili smo neka koja malo odstupaju od “tradicionalnog”, pa ukoliko želite da napravite neke izmjene u vašem bajramskom jelovniku, pogledajte neke od predloženih recepata.
Obzirom da se za Bajram u BiH najčešće pripremaju tradicionalna bosanska jela, izdvojili smo neka koja malo odstupaju od “tradicionalnog”, pa ukoliko želite da napravite neke izmjene u vašem bajramskom jelovniku, pogledajte neke od predloženih recepata.
Za bajramski ručak možete napraviti pitu, ali sa piletinom i gljivama, a ne tradicionalni bosanski burek koji je već godinama prisutan na vašoj bajramskoj sofri.
Pita s gljivama i piletinom
Vrijeme pripreme:30 minuta
Vrijeme kuhanja: 40 minuta
Složenost: Umjereno
Potrebno:
Jufka
400gr pilećeg mesa
400gr šampinjona
40ml pavlake
jaje
5 ml ulja
po potrebi vegeta i biber
Piletinu isjeći na tanke šnicle i istući čekićem.Šampinjone isjeći na listove, izdinstati, dodati začine po želji i promiješati.Dvije jufke za pitu poprskati uljem i složiti jednu na drugu. Gornju jufku premazati s malo pavlake i prekriti trećom. Ovaj postupak ponavljati do posljednje složene jufke.Na posljednju premazanu jufku staviti izdinstane šampinjone i poredati tanke listove pilećeg mesa.Čvrsto urolati i isjeći na dijelove. Svaki djelić premazati umućenim jajetom i posuti susamom.Pitu peći na 200 stepeni, 40 minuta.
Također možete napraviti i čorbu od telećeg mesa .
Čorba od telećeg mesa
Oprati teletinu, isjeći na komade i staviti u lonac sa 2 l hladne vode da se kuha. U lonac također staviti isjeckani peršun, paradajz i isječenu papriku.
Zaprška: zagrijati jednu kašiku ulja u šerpi, dodati 1 kašiku brašna, upržiti zapršku i na kraju dodati jednu šolju vode da se brašno ne zgrudva.
Napravljenu zapršku izliti u lonac s mesom i kuhati na blagoj temperaturi dok meso ne omekša.
Nakon toga je potrebno izvaditi meso, odnosno procijediti čorbu.
U posebnu posudu staviti 2 žumanjka, 1 šoljicu kiselog mlijeka i dobro izmiješati. U ovu smjesu polahko sipati procijeđenu čorbu, staviti octa po želji i poslužiti s mesom.
Osim baklave kao jednog od “obilježja” Bajrama, probajte :
Torta s čokoladom i orasima
Priprema:
Karamelizirati šećer na vatri (pržiti 140 gr šećera u šerpi bez vode, dok ne dobijete karamel), zatim dodati isječenih 300 gr oraha u karamel i staviti na vlažnu podlogu, tanjir.
Kada se ova smjesa ohladi, samljeti je u mašini za mljevenje oraha.
Posebno umututi 12 žumanjaka sa 150 gr šećera, zatim dodati samljevenu smjesu s orasima, 2 kašike brašna i čvrsti snijeg prethodno umućen od 12 bjelanjaka i sve zajedno umutiti.
Smjesu preliti u okrugli kalup, podijeliti je u tri dijela i peći jedan po jedan (10-ak min), ili ispeći jednu koru (25 min), pa je prerezati na tri jednaka dijela.
Fil:
Mikserom umutiti 4 cijela jajeta i 160 gr šećera.
Nakon toga dodati 200 gr čokolade, 2 kašike vode i sve dobro promiješati, te kuhati na pari dok fil ne dobije dovoljnu gustoću.
Dok se napravljeni fil hladi, umutiti posebno 200 gr margarina, staviti u ohlađeni fil i izjednačiti mikserom.
Jednu koru premazati filom, zatim preko fila staviti drugu koru i nastaviti postupak do isteka materijala. Od preostalog fila premazati cijelu tortu i dekorisati po želji.
kuhar.ba