Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Liderstvo i menadžment > Priča o Oprah Winfrey – Ne dozvolite da vas vaše mahane sputavaju

Priča o Oprah Winfrey – Ne dozvolite da vas vaše mahane sputavaju

Početkom 1976. godine, nakon što je neumorno radila kako bi zaslužila poziciju ko-voditelja za lokalne večernje vijesti u Baltimoru, 22-godišnja Oprah Winfrey je naglo dobila otkaz i bila degradirana, samo nekoliko mjeseci kasnije.

Menadžer televizije je rekao Oprah da ona nije pogodna za izvještavanje prime-time vijesti, pošto je izgledala previše emotivno uključena u priče o kojima je izvještavala, piše portal marcandangel.com. Oprah je bila šokirana i devastirana i njen se san da bude istaknuti televizijski voditelj, čini se, završio prije nego što je i počeo.

Dok je prikupljala svoje misli i emocije, Oprah je na neki način shvatila da je menadžer televizije ustvari i bio u pravu. Bilo je mnogo trenutaka kada je bila emocionalna, jer joj je iskreno bilo stalo do ljudi i njihovih priča, a to je ponekad utjecalo na nju i njene odluke prilikom izvještavanja. Samo nekoliko nedelja pre nego što je degradirana, od Oprah je zatraženo da napravi uživo izvještaj o sahrani malog djeteta. Kada je odlučila da napravi izvještaj iz daljine kako bi dala porodici umrlog djeteta malo privatnosti, te da ne gura kameru i mikrofon u njihova lica, bila je kritikovana jer nije pravilno odradila svoj posao i svoju odgovornost.

Oprah je na kraju prihvatila odgovornost za sebe i svoje mogućnosti. Odlučila je da radi najbolje što je mogla, ali je nastavila da uključuje svoje emocije u manje izvještaje koje je dobijala nakon degradacije. A to je dobra stvar koju je učinila, jer se ubrzo dogodila reorganizacija menadžmenta ove stanice koja je sve promijenila.

Novi menadžer stanice po imenu Bill Baker, koji je imao izuzetno uspješnu karijeru, je angažovan od strane vlasnika mreže da popravi rejting te stanice. Ubrzo nakon što je Bill preuzeo „kormilo“, on i njegova supruga, Jeannemarie, su upoznali Oprah. Bill je već imao labave planove za pokretanje novog dnevnog talk showa, a nakon što su upoznali Oprah, Jeannemarie nije mogla prestati da priča o njoj i o tome kako bi ona mogla biti voditelj tog talk show-a. „Postoji nešto posebno u njoj“, rekao je Bill. „Ona slijedi svoje srce, te nije nimalo pretenciozna.“

Bill je primjetio da je Oprah imala izuzetno inspirativne karakterne crte, te ju je angažovao da bude domaćin u novom talk show-u. Sada, umjesto da održava savršenu smirenost i prati skripte o izvještavanju, ona je bila slobodna da plače, da se smije i da se lično uključi u probleme sa svojim gostima i njihovim pričama. Publika se brzo zaljubila u Oprah i njen novi format talk show-a, njen emocionalni dodir, i njenu iskrenu ličnost. U roku od nekoliko godina, njen talk show je postao najbolje ocjenjeni program te mreže.

Oprah Winfrey – koji je nekada bio prognana iza reflektora zbog svog srca, suosjećajnosti i emocionalnog stila izvještavanja – je kasnije koristila te tačno iste vještine i srodne karakterne osobine da postane jedna od najuspješnijih ličnosti u historiji televizije.
Ponekad su baš naše mahane naša najvrednija imovina.

Za Akos.ba preveo: Jasmin Mujakić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top