Dijaspora

Priča iz Minhena: Četiri hafiza Amme džuza u džematu Hidaje

„Najbolji od vas je onaj koji nauči učiti u Kur’anu, pa i druge tome podučava“.

U subotu, 01. februara 2020. godine u džematu Hidaje upriličena je svečanost „Hifz Amme džuza“  za četiri polaznika mektepske nastave pomenutog džemata.

Svečanost je počela poslije akšam-namaza, a otvorena je učenjem Kur’ana. Na početku svečanosti prisutne je poselamio i kratko se obratio mr.sci Damir-ef. Babajić, muallim i koordinator NV džemata Hidaje. On je u svom obraćanju istakao važnost učenja Kur’ana, druženja i življenja sa Kur’anom, te učenja Kur’ana napamet. Čestitao je djeci koja su ponijeli najčasnije titule „Hafizi Amme džuza“, roditeljima, muallimima koji su se potrudili da ova djeca pokažu svoje sposobnosti na polju hifza, kao i džematu na današnjoj svečanosti na koju mogu biti ponosni svi muslimani u svijetu a posebno Bošnjaci u dijaspori. On je istakao da su muallimi uložili maksimalan trud da pripreme četiri učenika mekteba za prezentaciju svog znanja na polju učenja Kur’ana napamet. Potom je predstavio hafize Amme džuza. Ovi polaznici mekteba imaju samo 7, 8, 9 godina, zadovoljstvo je s njima raditi-istakao je Babajić.

Svečanost je održana uz prisustvo velikog broja džematlija. Na licima djece i roditelja, ali i svih prisutnih vidjela se radost zbog postignutog uspjeha i svi su željno iščekivali početak programa. Nije se krila radost na njihovim licima tokom učenja Kur’ana. Nakon izvedenog programa, a izveli su ga hafizi Amme džuza učeći sure iz posljednjeg džuza Kur’ana i tekbira, ilahija i kasida, recitacija, prisutne, roditelje i rodbinu, džematlije i musafire poselamio je i vazu-nasihat održao imam i muallim džemata Hidaje Abdulvehab-ef. Vehabović. On je čestitao roditeljima i učenicima koji su naučili napamet posljednji džuz Kur’ana, te izrazio svoje zadovoljstvo zbog velikog broja prisutnih na ovoj svečanosti.

U svom obraćanju istakao je važnost ovakvih i sličnih manifestacija, naglasio važnost uspostavljanja veze sa Allahom, kontinuiranog učenja Kur’ana, njegove primjene u svakodnevnom životu, te o vrijednosti učenja Kur’ana i podučavajući drugoga. Na kraju je naveo nekoliko primjera iz historije islama po pitanju dobi (7,8,9.g) kada su u ovim godinama djeca primala islam, bili svjesni te vrijednosti, te uporedio ih sa djecom koja su naučila Amme džuz napamet i njihove vrijednosti i svjesnosti. On je čestitao muallimima Damir-ef. i Hajriji na uspjehu, naglasio da je ovo prva svečanost ove prirode u džematu, te poželio da ovakvih sečanosti imamo što više u našem džematu.

Nakon vazu-nasihata uručene su diplome hafizima Amme džuza, kao i prigodni pokloni. Hafizi Amme džuza su polaznici raznih grupa mekteba Hidaje, a njihovi muallimi su mr.sc Damir-ef. Babajić i Hajrija Kišmetović. Diplome i prigodne poklone u ime džemata uručili su imam i muallim džemata Hidaje Abdulvehab-ef. Vehabović i muallima Besima Imamović.

Hafizi Amme džuza u džematu Hidaje su: Amina Omerćehajić, Ismail Mušanović i Adam Glamočić (muallim Damir-ef.) i  Edina Bikić (muallima Hajrija).

Na kraju  svečanosti upriličena je prezentacija projekta gradnje džamije džemata Hidaje i finansijski plan, a prezentirali su ih članovi immotima za rješavanje pitanja džamijskih prostorija Ahmet Ramić i Nedim Džinić. Nedim se na početku zahvalio svima na dosadašnjim aktivnostima i podršci na polju gradnje džamije, a potom predstavio plan immotima po pitanju gradnje džamije. Potom je Ahmet predstavio finansijski plana za izgradnju iste. Pozvali su prisutne i njihove prijetelje i poznanike da se uključe u akciju obezbjeđivanja sredstava za gradnju džamije, istakavši da je neophodna pomoć i podrška svih džematlija i prijatelja, te predložili donatorsku akciju „1000 Eura u 2020-toj godini“ za izgradnju centra Hidaje na kupljenom zemljištu.

Koristimo priliku da pozovemo sve dobre ljude, poznanike, prijatelje, prijatelje dobra da se priključe ovom hairli djelu i podrže svojim dobrima gradnju džamije za potrebe džematlija džemata Hidaje. Postanite vakif džemata Hidaje. Svoje priloge možete uplatiti na sljedeći konto: Konto za gradnju džamije: BLZ: 701 500 00 | IBAN: DE02 7015 0000 1003 1390 19 | SWIFT-BIC: SSKMDEMM

Ako se želite upoznati sa više aktivnosti džemata Hidaje posjetite stranicu  https://hidaje.de/

Program je završen učenjem sura iz Kur’ana i odlomkom iz Kur’ana, kojeg su proučili hafizi Amme džuza, prikazivanjem kratkog video o značaju učenja i druženja sa Kur’anom, te dovom koju je proučio Abdulvehab-ef. Molimo Allaha da nagradi hafize Amme džuza, njihove porodice, roditelje, sve one koji su doprinijeli da ova djeca ozvaniče svoj trud, a posebno muallime na nesebičnom trudu i zalaganju na polju učenja Kur’ana. Amin!

D.B.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button