Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Priča iz mekteba: Poderane čarape

Priča iz mekteba: Poderane čarape

Metkeb je višestoljetna tradicija koju mi muslimani Balkana, na naš poseban način, baštinimo. Vrlo važna institucija u podučavanju djece moralnim vrijedostima, svjetskom i vjerskom bontonu. Mekteb  je za one koji ne znaju; škola koju dobrovoljno pohađaju djeca, najčešće vikendom, kako bi naučili o svojoj vjeri, te ono što im je potrebno, sutra, za cijeli život kako bi lakše prevazišli nove situacije koje im se serviraju. Mekteb, pored škole, je itetako važan, jer dijete u njemu uči i saznaje kako biti bolji svojim roditeljima, ukućanima, svojoj zajednici i svojoj domovini.

Budući da radim nekoliko godina u mektbu kao kao efendija-mualim (učitelj) i stekao sam skromno iskustvo, i svakim danom nešto novo naučim djecu, a i djeca mene.

Nastojim da, prije svega, naučim ih da vole sebe, druge ljude, da vole svijet oko sebe, životinjski i biljni. Nastojim im prenijeti ljubav prema svemu što ih okružuje. Nije lijepo ni travu gaziti ili grančicu bez potrebe sa drveta otkunuti, a kamoli nekom drugom Božijem stvorenju nepravdu učiniti ili ga povrijediti i uvrijediti. Učitelj koji ima ljubav u sebi, a i djete koje, isto tako, ima ljubav u sebi, tu ljubav može drugome i pokazati i podijeliti.

Više na portalu Al Jazeere.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top