U FokusuZdravlje

Preporuke fitoterapeuta: Kako ljekovito bilje može uticati na smanjenje stresa?

Od davnina nam je poznato da su se ljudi liječili i ublažavali svoje kako fizičke tako i psihičke tegobe pomoću ljekovitog bilja.

Stres kao moderna bolest prisutna je skoro kod svakog čovjeka. Stres se može manifestovati na više načina. Čovjek se može osjećati tjeskobno, depresivno, hronično umorno, malaksalo s raznim fizičkim simptomima, kao što su nepravilan rad srčanog ritma i frekvencije, visok krvni pritisak, povećane masnoće u krvi, glavoboljama, problemima sa probavom, bolovima u predjelu stomaka (želudac), bolovima u mišićima, hormonalnim disbalansom, najčešće poremećaj hormona štitne žlijezde, ginekološkim problemima, nesanicom i još mnogim drugima. Puno toga nam je Svevišnji Gospodar Allah dž.š. dao da bi mogli ublažiti gore pomenute simptome.

Najpoznatije iz prirode su ljekovite biljke, tačnije dijelovi ljekovitih biljaka, koje uzimamo za ublažavanje simptoma stresa, a slijedeće su nama u Bosni i Hercegovini najpristupačnije: list matičnjaka, kantarion ili gospina trava, cvijet kamilice, cvijet i list gloga, podanak i korijen valerijane ili odoljena, majčina dušica i cvijet i list lipe. Svaka od gore nabrojanih biljaka ima svoje super djelovanje na neki od organa pojedinačno. Tako ukoliko imamo problema sa stomakom, tačnije bolove u želucu uzrokovane negativnim mislima, osjećajem tjeskobe, napetosti i uznemirneosti onda će nam čaj od lista matičnjaka načiniti čudo, bol će nestati nakon samo jedne šolje čaja, a i vi ćete se osjećati opušteno i smireno, a hemijske supstance koje se nalaze u listovima matičnjaka prizvat će vam pozitivne misli.

Također, efekat umirenja sluznice želuca i 12-palačnog crijeva postignut ćemo šoljom čaja od majčine dušice. Šolja čaja od kantariona također ima svoje trenutno i blago umirujuće djestvo, mada čaj od kantariona kada bi uzimali duže vrijeme, recimo dvije šolje čaja, ujutro i uvečer, 30 dana, postigli bolje efekte na dugoročnom planu raspoloženja i osjećaja tjeskobe, jer djeluje antidepresivno. Čaj od gloga ojačat ce naše srce, u normalno stanje dovest će srčanu frekvenciju. Kada je u pitanju čaj od gloga, vrlo bitno je ne konzumurati čaj duže od sedam dana uzastopno, jer može izazvati probleme u radu srca, pogotovo kod osoba koje već imaju razvijenu kliničku sliku neke bolesti srca.

Čaj od valerijane će nam pomoći da uništimo loše misli jako brzo. Čaj od podanka ili korijena valerijane ima gotovo akutno ili trenunto djelovanje na živćani sistem. Valerijana nije prirodni antidepresiv, ali jeste prirodni benzodijazepin ili u narodu poznati „apaurin“. Jedna šolja čaja podanka ili korijena valerijane biti će dovoljna za željene rezultate, osjećaja smirenosti i opuštenosti.

Čaj od cvijeta lipe efikasan je u borbi protiv nesanice jer opušta, ali se ne preporučuje pacijentima koji boluju do srčanih bolesti. Vrlo je bitno naglasiti da ljekovito bilje skoro da nema neželjenih popratnih rekacija, ali u svakom slučaju dodatne informacije o dejstvu ljekovitog bilja na ljudski organizam posavjetujete se s vašim ljekarom-fitoterapeutom i naglasite da li pijete neke lijekove. I naravno ne zaboravite najbitnije, propratiti sve dovom i iskazati zahvalnost na milosti Allahovoj i darovima koje nam daje u prirodi.

Pripremio: mr.zdr. Kenan Vranjkovina, fitoterapeut

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button