Vijesti iz zemlje

BiH: Obilježava se Zlatni septembar, mjesec podizanja svijesti o djeci oboljeloj od raka

Jedna od aktivnosti Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka predstavljena je pokretanjem projekta web shopa SRCE

Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka i ove godine obilježava Zlatni septembar, mjesec podizanja svijesti o dječijem karcinomu nizom aktivnosti pod sloganom “Odraz u ogledalu je budućnost. Ostvarimo je zajedno!”, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Budućnost je nešto što asocira na neizvjesnost, ali i nešto u što polažemo nade. Budućnost za djecu oboljelu od raka u trenutku uspostavljanja dijagnoze gubi obrise i nju zamjenjuje nada. Ovog Zlatnog septembra želimo zajedno s vama graditi bolju budućnost za djecu oboljelu i liječenu od raka i njihove porodice u Bosni i Hercegovini. Želimo da svi zajedno damo obrise budućnosti naših najvećih heroja i da mi budemo njihov odraz u ogledalu. Kada se probude ujutro i pogledaju se da znaju da imaju nadu u nama, podršku, ljubav. Da podržavamo njihovu hrabrost. Da nisu ostali sami u borbi svog života sa neprijateljem zvanim rak“, poručuju iz udruženja.

Stoga su u mjesecu septembru planirali mnogo aktivnosti, jer žele i ovaj septembar obojiti u zlatno, podići svijest bh. društva prije svega.

Jedna od aktivnosti Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka predstavljena je na današnjoj press konferenciji, a to je pokretanje projekta web shopa SRCE, kao jedinstvenog vida socijalnog poduzetništva, u koji su uključeni mladi, koji su u djetinjstvu liječeni od raka. Na projektu web shopa uposlili su dvoje takvih mladih ljudi.

“Ovakav je vid poduzetništva, koji direktno uključuje članove udruženja, iznimno važan s obzirom na to da djeluje kao dio socijalno-ekonomskog sistema te u skladu s tim sadrži različite načine rješavanja njihovih problema, kao i problema od šireg značaja za ovu populaciju. Pored socijalnog momenta i vrijednosti, koju daje ovom projektu, jedan od osnovnih ciljeva web shopa jeste finansiranje dijela aktivnosti i drugih važnih projekata udruženja, kao nosioca promjena na polju pružanja usluga djeci oboljeloj i liječenoj od raka i njihovim porodicama, te utjecaj na društvo u cjelini i pomoć da ostvari svoje prioritete i potencijale te, na kraju krajeva, život dostojan svakog djeteta“, istakli su iz udruženja.

Važno je napomenuti da cjelokupan prihod od prodaje proizvoda na web shopu ide za aktivnosti Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka. Web shop SRCE može se posjetiti na www.srceshop.ba.

akos.ba

Back to top button