Književni kutak

Predstavljena monografija o Salimu Obraliću, jednom od najznačajnijih bh. umjetnika

Likovna monografija "Salim Obralić“, koju potpisuju historičari umjetnosti Ibrahim Krzović i Aida Abadžić Hodžić u izdanju Bošnjačkog instituta-Fondacije Adila Zulfikarpašića, promovisana je danas u prostorijama Instituta.

Riječ je o prvoj obimnoj i cjelovitoj studiji o umjetniku Salimu Obraliću u kojoj su autori sistematično i detaljno predstavili stvaralaštvo jednog od najosebujnijih i najupečatljivijih bh. grafičara.

Aida Abadžić Hodžić kazala je da likovne monografije nisu česta pojava i da su uglavnom odgovornost i obaveze samih autora da ih realiziraju, a ne kao neko sistemsko rješenje istraživanja naše kulturne baštine.

Ona je istakla važnost monografije, navodeći da je riječ o jednom od najznačajnijih umjetnika na savremenoj likovnoj sceni.

– Ovo je njegova prva monografija, koja nažalost izlazi posthumno. Riječ je o opusu koji je i svojim obimom i svojim sadržajem vrlo značajan. Nemamo tako puno umjetnika koji su se suvereno i kvalitetno bili u stanju izraziti i u slikarstvu i grafici, i u crtežu i u ambijentalnoj plastici i u skulpturi, kao što je to znao profesor Obralić – kazala je Abadžić Hodžić.

Krzović je istakao ulogu Bošnjačkog instituta u objavljivanju ove monografije. On je naglasio da se o ovakvoj monografiji razmišljalo u vrijeme i kad je Salim Obralić još bio živ i bio aktivan stvaralac te učesnik bh. likovne scene.

– Monografija obuhvata samo izbor iz velikog opusa. I nadam da se i u ovakom izboru može predstaviti i složenost opusa i izraza Salima Obralića – kazao je Krzović.

Dubravka Pozderac-Lejlić navela je da je veoma sretna što je ova monografija izišla.

– Zbog samog umjetnika Salima Obralića koji je istinski svojim gotovo polustoljetnim djelovanjem na oblikovanju bosanskohercegovačke likovne scene i svojim pedagoškim radom na Akademiji likovnih umjetnosti, gdje je među prvim generacijama utemeljitelja ostavio toliko bogat i značajan opus  – kazala je Pozderac-Lejlić.

Ona u recenziji likovne monografije “Salim Obralić” navela da je riječ o sadržajno kompleksnoj, obimom dokumentacije i korištene građe, zahtjevnoj monografiji, koja je ispunjena ljepotom Obralićevog stvaralaštva.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button