Književni kutak

Predstavljamo vam knjigu: Narcis i ruža

Podijeljena je u tri cjeline: U raljama narcisa, Put u središta životne energije i Rođenje ruže.

U prvom dijelu autorica piše o vlastitom iskustvu odrastanja s narcisoidnom majkom i odlasku od kuće definirajući tako preko vlastitog iskustva problematiku koju vežemo uz ovaj poremećaj počevši od same legende o narcisu koju znam gotovo svi, preko samog narcisoidnog poremećaja i uticaja na okolinu (u ovom kontekstu zanimljivi su pojmovi zlatno dijete i žrtveno janje koje smo sigurno svi nekada čuli) pa do mogućnih poremećaja nastalih kao rezultat djelovanja narcisoidne osobe.

Poseban dio posvećen je samom procesu opraštanja takvoj osobi kroz nekoliko segmenta koji počinju od šoka, straha i ljutnje, nastavljaju se mržnjom i krivnjom, te se transformiraju u razumijevanje i suosjećnja što rezultira oprostom.

Dva na prvi pogled nepovezana simbola, narcis i ruža, zanimljivom retorikom pričaju svoju stvarnost uronjenu u svakodnevne situacije.

Narcis, odnosno narcisoidni poremećaj ličnosti, govori o razarajućem plamenu ega koji utiče na okolinu i prenosi svoje devastirajuće iskre na svoje okruženje ali i najužu porodicu.

Ruža, koja se samim rođenjem našla u ponoru narcisova neznanja, mora se suočiti s mnogim izazovima želi li se izvući iz njegovih neosviještenih ralja. Unatoč bolnim životnim situacijama, ona hrabro prolazi proces samospoznaje gdje, upoznajući prirodu života, dolazi u doticaj sa svojim najdubljim potencijalima, te slijedi smjernice svog puta.

Knjiga ”Narcis i ruža“ psihoanalitička je potraga za korijenom razumijevanja narcisoidnog uma.

Autorica vodi čitatelja kroz različite primjere istinitih životnih priča koje će ga upoznati s narcisovom taktikom ”bacanja žrtve na dno”.

Zaranjajući u vlastite životne dubine, ruža propituje porijeklo razarajućeg plamena patnje u koji ju je uvukao narcis.

Postupno, ali hrabro ona rastvara složene sadržaje unutarnjih neravnoteža, slijedeći bolnu potrebu da na zgarištu svoje životne priče, duboko ispod naslaga pepela, traži krhotine s pomoću kojih će sastaviti toliko željenu cjelovitu sliku svoga života.

Iako izazovno i ne baš ugodno mjesto za boravak, unutrašnji konflikt pruža joj mogućnost otkrića  istine.

Na putu preobrazbe ruža upoznaje prirodu života te prihvaćajući nove i drukčije životne smjernice otkriva svoje najdublje potencijale i otvara pogled prema novoj stvarnosti.

Narcis i ruža ne mora se čitati samo kao knjiga o narcisoidnom poremećaju ličnosti ili odrastanju sa takvom osobom.

Mnogi od nas nemaju takvu osobu u vlastitom domu, ali su čitajući ovu knjigu shvatili da nama mnoge bliske osobe imaju blaži tip ovog poremećaja. Ova knjiga daje niz uputa za “preživljanje” kombinacijom stručnih savjeta i priča bliskih svakome od nas.

Knjiga se također bavi i nekim od univerzalnih problema koje ne moramo nužno vezati uz narcizam. Primjera radi jedan od njih je tzv. slon u sobi.

Pojam vežemo uz porodičnu napetost koja je više nego očita, a svaki od članova porodice se vješto pretvara da problem ne postoji zbog čega se problem ponaša kao slon u sobi. On je velik, predstavlja smetnju, a niko kao da ga ne primjećuje.

Riječ je o problemu lažne idile koju je nužno osvijestiti i tako prevazići.

Knjigu „Narcis i ruža“ možete pronaći u knjižarama „Svjetlost“ koje posluju u 10 bh gradova (Sarajevo-9 poslovnica, Visoko, Zenica, Tešanj, Gračanica, Tuzla-2 poslovnice, Goražde, Bihać, Jajce i Mostar).

Za sva pitanja kontaktirajte na:

Email: info@svjetlostkomerc.ba

Kontakt: t:033 200 840

f: 033 226 566

www.svjetlostkomerc.ba, a svakako posjetite i fb  (https://www.facebook.com/svjetlostkomerc.sarajevo/) , te Instagram stranicu.

VAŠA “SVJETLOST”

Vaš prvi, pravi izbor!

akos.ba

Povezani članci

Back to top button