Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Predstavljamo knjigu ”Islamske zanimljivosti – vodič kroz bogatu islamsku tradiciju”

Predstavljamo knjigu ”Islamske zanimljivosti – vodič kroz bogatu islamsku tradiciju”

Poštovani čitaoci, s radošću Vas obavještavamo da je u izdanju ”PLANJAX  KOMERC”-a iz Tešnja na tržište izašla nova knjiga mladog i perspektivnog prof. Jusufa Džafića. Prof. Džafić je našoj javnosti poznat po nizu vrlo interesantnih autorskih i prevodilačkih naslova, poput kapitalnih hanefijskih fikhova ”Nurul-idah”, ”El-Muhtar lil fetva”, te knjige ”Allahov poslanik i njegova porodica (ehli-bejt).”

Autor je i knjiga ”Evlija Čelebija o Bošnjacima”, te dvije pjesničke zbirke ”Brzina misli” i ”Miruh zambaka”.

Knjiga ”Islamske zanimljivosti – vodič kroz bogatu islamsku tradiciju” sadrži  24 različite teme smještene na 241. stranu (tvrdi povez).  Čitajući ovu knjigu naučićemo i saznati na stotine novim vrlo korisnih i interesantnih zanimljivosti koje će nam pokazati koliko je bogata islamska kultura i civilizacija i šta je sve kao muslimani baštinimo, a da o tome nismo znali puno niti smo o tome puno razmišljali.

Spoj oblasti kojima se u ovoj interesantnom ’’enciklopediji’’, odnosno korisnom priručniku i vodiču, bavio Džafić, ovu knjigu čini još interesantnijom, zanimljivijom i drugačijom od drugih. Čitajući ove sadrže prelazićete iz sfere fikha, hadisa i akaida, potpuno neprimjetno u sferu povijesti islama, arhitekture, te  islamske kulture i civilizacije, u najširem značenju tih riječi i pojmova.

Ova knjiga, kao koristan priručnik bogat mnoštvom islamskih zanimljivosti iz različitih stoljeća islamske povijesti, može poslužiti i kao izvor za mnoge kvizove znanja koje mogu organizirati nastavnici i profesori islamske vjeronauke sa svojim učenicima u sklopu nastave, te mnogi muallimi sa svojim mektepskim polaznicima većih uzrasta.

Ova knjiga nas ne tjera da je odjednom čitamo. Ona nam dozvoljava, da zbog različitih tema kojima obiluje, na svakoj nakon čitanja zastanemo, i dobrano razmislimo. Ne samo razmislimo, već i navedene korisne zanimljivosti i zapamtimo. Posebno se ova poruka odnosi na naše mlade čitaoce kojima će znanje stečeno iz ove knjige zasigurno sutra koristiti u životu.

Ovaj vodič može kao vid dodatne literature biti korišten i u medresama i islamskim gimnazijama u regionu.

Uvjerenja sam da će nam ovaj sadržaj sa kojima nas u svijet svekolikih zanimljivosti bogate islamske tradicije, vodi prof. Jusuf Džafić, biti korisno štivo koje će vrlo rado koristiti i učenici i njihovi predavači, ali i širi auditorijum naše čitalačke publike koja zna da cijeni pisanu riječ i one koji nam je u ovim teškim vremenima uznosito, revnosno i časno pronose.

 Cijena knjige iznosi 10 KM. Svi zainteresirani za kupovinu ove knjige mogu se putem fcb profila javiti ovom mladom autoru i istu i naručiti.

Za Akos.ba piše: Admir Iković

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top