U Fokusu

Praktičarka zvučne masaže Alma Lepir: Zvuk je medicina budućnosti

Zvukoterapija je oblik tretmana u kojem se pomoću vibracije zvuka otkrivaju i otklanjaju energetske, fizičke i psihičke blokade

U vrijeme brzog načina života kada su stres i napetost postali dio svakodnevice, zasigurno da ljudi traže načine djelotvornog opuštanja. Boravak u prirodi, čitanje dobre knjige, uživanje u šoljici kvalitetnog čaja ili kafe zasigurno su samo neki od načina opuštanja. Sve popularnije postaju i masaže u koje je uključen zvuk.

Zvukoterapija je oblik tretmana u kojem se pomoću vibracije zvuka otkrivaju i otklanjaju energetske, fizičke i psihičke blokade. Može imati različite oblike, ovisno o načinu i instrumentima koji se koriste (tibetanske zdjele, planetarni gongovi, šamanski bubanj, zvučne viljuške i tome slično). Jedan od oblika zvukoterapije je zvučna masaža.

Zvučna masaža po Peter Hess metodi zastupljena je i u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a primjenjuje se u Centru za kreativni rast i razvoj LER. Masažu izvodi certificirana praktičarka Peter Hess zvučne masaže Alma Lepir, magistar muzike iz oblasti metodike muzičke nastave koja je o masaži razgovarala s novinarkom Anadolu Agency.

Lepir je podsjetila kako je Peter Hess, fizičar i pedagog, proveo niz istraživanja i eksperimenata o uticaju tradicionalne muzike na ljudski um i tijelo, što je bila osnova za njegovu metodu zvučne masaže. Dodala je kako je Hess proputovao mnoge zemlje i došao do Indije, Tibeta i Himalaja, gdje se upoznao s tibetanskim zvučnim (pjevajućim) zdjelama.

“One su inače služile za čuvanje hrane, jer su napravljene od plemenitih metala… Zlato, srebro, cink, bakar, željezo, živa, platina.. jako puno njih je u jednoj zdjeli. S tim da to podneblje nije bilo bogato mineralima, tj. hrana nije bila bogata mineralima i onda su oni stavljali hranu u zdjelice i lagano ozvučavali i tako je ta hrana ustvari postajala mineralizirana”, rekla je Lepir.

Obzirom da je Hess bio fizičar, uticaj zvuka na zdravlje bio mu je posebno interesantan.

– Otvaranje akademije “Peter Hess” u BiH – 

Masaža zvučnim zdjelama temelji se na drevnom znanju o djelovanju zvuka na zdravlje ljudi. Peter Hess zvučna masaža je, pojašnjava Lepir, djelotvorna metoda koja se izvodi terapijskim zvučnim zdjelama prema individualnim potrebama svake osobe.

“O zvukoterapiji možemo govoriti u posljednjih pedesetak godina, ali instrumenti koji se koriste i uopšte drevno znanje o djelovanju zvuka na zdravlje čovjeka je puno starije”, rekla je Lepir.

Lepir je edukaciju završila u Zagrebu, a pojasnila je kako u svijetu postoji 26 akademija “Peter Hess”, ali je krovna organizacija u Njemačkoj. Namjeravaju jednu otvoriti i u BiH. Lepir je istakla kako su pregovori pri kraju, ali da još uvijek ne mogu tačno reći kada će akademija u BiH biti zvanično otvorena. U proljetnom periodu je planirano i organiziranje prve edukacije zvučne masaže, na koju su pozvani stručnjaci iz regije.

– Muzikoterapija i zvukoterapija različite –  

Lepir je dodala kako se muzikom bavi cijeli život i da je muzikoterapija bila posebno polje njenog interesovanja.

“U 25. godini sam bolovala od Hočkina – tumora limfnih žlijezda i tako i kreće sva moja priča o istraživanju raznoraznih alternativnih pravaca. Lagano sam ‘kopala’ po površini i ono što je mene najviše zainteresovalo, a kako mi je i struka bila muzika, uvijek sam se nekako bazirala na utjecaju muzike i zvuka na čovjeka”, pojasnila je Lepir.

Dodala je kako je kroz muzikoterapiju mnogo naučila te istakla da je dugo radila i u Centru za slušnu i govornu rehabilitaciju i njen je zadatak bio muziku približiti gluhima i pojasnila da se cijeli njen put i istraživanja bazirao na frekvencijama i vibracijama.

Ipak, naglasila je i razliku između zvukoterapije i muzikoterapije.

”Zvukoterapija i muzikoterapija u biti nemaju neke velike veze. Muzikoterapija ima muziku kao sredstvo za postizanje određenog cilja, tipa jačanja samopouzdanja ili bilo kojih drugih faktora u životu i koristi klasične instrumente, a zvukoterapija je potpuno drugačija. Ona se bazira na zvuku, frekvenciji i vibraciji. Tu nema puno muzike u smislu harmonijskih akorda, ali da, prave harmonično zračenje, atmosferu i sam alikvotni niz od tonova koji se ispuštaju iz jednog instrumenta, jeste harmoničan”, pojasnila je Lepir.

Naglasila je kako se u zvukoterapiji ne koriste klasični instrumenti već tibetanske zdjele i drugi instrumenti s prirodnim frekvencijama koji dobro utiču na zdravlje čovjeka i organizam.

Dodala je kako nisu isti tretmani muzikoterapije i zvukoterapije kao ni metod ni princip rada.

– Zvukoterapija potpora konvencionalnim metodama – 

Pojasnila je i kako zvukoterapija pripada alternativnom pravcu uticaja na zdravlje čovjeka, ali se ona ne smatra izborom liječenja niti nekim zvaničnim pravcem alternativne medicine, već je riječ o izuzetno dobroj terapiji protiv stresa, umora, depresije, anksioznosti i tome slično.

“Tako da o zvukoterapiji ne možemo govoriti kao o alternativnoj medicini. Ono što volim reći, i u što sam duboko ubijeđena, vjerujem da je zvuk medicina budućnosti. Ne u smislu klasične medicine, jer zvukoterapija je jako dobra podrška nekom od već konvencionalnih pravaca liječenja, ali medicine budućnosti u smislu postavljanja generalnog balansa i harmonije cijelog našeg bića i tijela, jer u današnjem užurbanom životu to je jako narušeno. Svaki naš tjelesni simptom ima korijen u našim mislima i emocijama”, rekla je Lepir.

Smatra kako bol ima svoj uzrok i da se rješavanjem boli ne rješava uzrok.

Lepir, koja se prakticiranjem zvučne masaže bavi nekoliko godina, ističe kako jedan tretman traje otprilike sat, s tim da masaža traje između 45 i 50 minuta.

Tokom tretmana, zvučne zdjele se pažljivo polažu na obučeno tijelo ili pred njega te se lagano ozvučavaju palicama. Njihov blag i skladan zvuk apsorbira se i ubrzo dovodi u stanje duboke relaksacije. Ritmične zvučne vibracije šire se od mjesta gdje je zdjela položena na cijelo tijelo i tako stvaraju suptilne vibracije.

Lepir pojašnjava kako je cijelo tijelo preplavljeno zvukom i da se protok zvuka osjeća i doživljava kao pročišćavanje, osvježenje i energiziranje. Uspjeh tretmana zavisi i od cilja s kojim je osoba došla, ali i lične spremnosti, koliko je čovjek spreman prihvatiti svaku promjenu koja dolazi.

Zvukoterapiju preporučuje svakome, bilo da je riječ o osobi s ili bez zdravstvenih poteškoća. Smatra da je to odlična terapija protiv stresa, depresije, umora, negativnih emocija i drugih posljedica poremećene ravnoteže u tijelu. Zvukoterapija nema ograničenja, pojašnjava Lepir, ni u dobi ni u spolu, a preporučuje se i trudnicama i novorođenčadi.

Osobama s dobrim zdravljem zvukoterapija će pružiti podršku u svakodnevnim aktivnostima, pojačati koncentraciju, samopouzdanje, motivaciju, energizirati biće, pojačati volju, harmonizirati i revitalizirati tijelo, a osobama s narušenim zdravstvenim stanjem, pružit će olakšanje od bolova.

“Ono što je važno napomenuti jeste da zvuk i zvukoterapija dolazi do svih nivoa našeg bića, tako da utiče na naš energetski, psihički mentalni, emotivni i tjelesni nivo bića. Ukoliko se nalazi blokada na bilo kojem od tih nivoa, zvukoterapija i zvuk sa svim frekvencijama i instrumenti imaju mogućnost otkrivanja i otklanjanja tih blokada”, pojasnila je Lepir.

Osim zvučne masaže, u Centru LER mogu se pronaći i drugi vidovi zvukoterapije kao što su zvučne kupke, vodene fantazije, meditacije, primjena zvukoterapije u dječjim grupama i slično.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button