Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Povodom “Dana Bošnjaka” učenici u posjeti Sobranju

Povodom “Dana Bošnjaka” učenici u posjeti Sobranju

Povodom Dana Bošnjaka, na poziv narodnog poslanika Zećira Ramčilovića, učenici devetog razreda OŠ “Bratstvo Jedinstvo” iz Srednjih Konjara, Opština Petrovac su posjetili Skupštinu RS Makedonije.

Učenici su razgledali skupštinu i učili o parlament​arnoj demokratiji sa domaćinom Tome Gusevim iz Parlamentarnog Instituta, a bili su u prilici da razgovaraju i postavljaju pitanja poslaniku Ramčiloviću.

“Ovo je velika čast za nas i lijepo nam je ovdje, da doznamo gdje, šta i kako rade poslanici” – kaže Erzana Camić. “Interesuje me gdje debatiraju poslanici, da vidim kancelariju Predsjednika Skupštine, kao i ostale prostorije gdje se nose zakoni, jer prvi put dolazim ovdje” – rekao je Edin Ramčilović, učenik 9 razreda. “Sve što nas je interesovaloiz bliza  izgleda mnogo lijepo, vidjeli smo mnogo fotografija, slika i lijepih mjesta”- kaže Almira Arifi i sličnih izjava učenika devetih razreda.

“Povod ove posjete je i Dan Bošnjaka Makedonije i ovo je jedna lijepa prilika da djeca vide rad njihovih predstavnika i mene kao predstavnika bošnjačke etničke zajednice u Parlamentu Republike Sjeverne Makedonije” – izjavio je Zećir Ramčilović.

Skupština RS Makedonije je otvorena za posjete građanima svih uzrasta, a ovo je bila lijepa prilika da učenicima Bošnjacima, ali i njihovim vršnjacima Albancima i Makedoncima iz iste škole se približi rad parlamentaraca, gdje je 08. februara 2007. godine sa promjenom Zakona o praznicima izglasan i “28 Septmbar – Međunarodni Dan Bošnjaka” kao nacionalni praznik Bošnjaka Makedonije. Ovaj događaj je propratila i televiziska ekipa TV21.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com