Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Biseri mudrosti > Pouzdavanje u tuđu pomoć drugi je oblik sujeverja

Pouzdavanje u tuđu pomoć drugi je oblik sujeverja

“… bogatsvo se ne može uvesti u jednu zemlju. Ono se mora uspostaviti u njoj samoj na bazi vlastitog rada. Ono što želimo postići, moramo uraditi sami. Niko to neće i ne može učiniti mjesto nas.”

 ,,Mjerilo stvarne vrijednosti svakog čovjeka je njegov lični život i odnos između onoga što daje zajednici i što od nje prima. Sva slava i hvala pripada samo Bogu, a stvarne zasluge ljudi samo Bog može ocijeniti.” (Alija Izetbegović)

”Pouzdavanje u tuđu pomoć drugi je oblik sujeverja. Ušlo nam je u naviku da među pojedinim neislamskim zemljamo tražimo i nalazimo ili nesebične prijatelje ili zaklete neprijatelje, i to smo nazvali našom vanjskom politikom. Kada shvatimo da, ustvari, nema ni pravih prijatelja, ni pravih neprijatelja i kada za svoje nedaće budemo više krivili sebe, a manje ”paklene planove neprijatelja”, bit će to znak da je počela naša zrelost i da dolazi doba s manje nevolja i razočarenja.

Uostalom, čak i kada bi bilo onih koji bi bili spremni da daju pomoć bez nerazmjernih političkih i materijalnih protuusluga, to ne bi moglo bitno izmjeniti naš položaj. 

Jer, bogatsvo se ne može uvesti u jednu zemlju. Ono se mora uspostaviti u njoj samoj na bazi vlastitog rada. Ono što želimo postići, moramo uraditi sami. Niko to neće i ne može učiniti mjesto nas.” (Alija Izetbegović)

Za Akos.ba pripremila: Elma Fetić-Čehajić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top