Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Brak i porodica > Postavljanje granica djetetu

Postavljanje granica djetetu

Građenje samodiscipline
Krajnji cilj ja da naučite dijete kako da izvršava svoje obaveze bez stalnog podsjećanja. Kada uspostavite određena pravila u kući, na taj način pomažete djetetu u samodiscilinovanju.

Granice čine djecu sigurnom

Iako je veoma dobro za vaše dijete da se igra napolju, važno je postaviti granice kuda se dijete smije kretati i šta smije raditi. Ove granice je dobro primjeniti i kada dijete počne samostalno koristi internet. Naravno vrste granica se mijenjaju kako dijete postaje starije i zrelije. Dopustite djetetu da vam pokaže da se može pridržavati granica koje ste mu postavili. Na taj način može pokazati da se ponaša odgovorno pa na osnovu toga možete znati kada je vrijeme za drugačiju vrstu granica.

Čine ih zdravom

Djeca su po prirodi impulsivna. Zbog toga trebaju odrasle osobe koje će ih naučiti da budu zdravi. Granice trebaju biti postavljenje i kada je u pitanju hrana. Bez tih granica djeca bi cijeli dan jela nezdravu hranu. Postavljanje granica znači kada kažete, “Ne, ne možeš pojesti treći kolač ili drugu kesu čipsa” i sl. Takođe je veoma važno odrediti koliko dnevno vremena dijete smije provoditi za kompjuterom i igricama.

Dešava se da dijete zaboavi obaviti higijenske navike ili čak pojesti obrok zbog pretjerano provedenog vremena za ekranom. Djecu treba podsticati da se bave sportskim aktivnostima koje ih čine puno zdravijom.

Pomažu u suočavanju sa neugodnim osjećanjima

Roditelji ne vole postavljati granice, jer ne žele naljutiti ili rastužiti svoje dijete. Nažalost, suočavanje sa neugodnim osjećanjima je dio života. Ako dijete ne suočite sa ovom životnom lekcijom, samo mu time otežavate njegovo odrastanje. Samo zato što je vaše dijete tužno jer nije dobilo treći kolač, ne znači da vi trebate popustiti i dati mu ga. Ovo vam može poslužitikao sjajna prilika da naučite dijete kako se suočiti sa negativnim emocijama na zdrav način.

Korištenje hrane kao sredstva za ublažavanje negativnih emocija sigurno nije dobar način.

Pokazujete da vam je stalo

Iako djeca ne vole pravila i granice ona ih čine sigurnom. Kada djeca nemaju posatvljene granice to kod njih izaziva strah i zabrinutost, mada oni često “glume”da nije tako.

Istina je da djeca ne žele biti glavna kada su u pitanju tako važne odluke. Na ovaj način roditelj drži stvari pod kontrolom, a djeca to trebaju. Pokazujete djetetu da ga volite i da vam je stalo, jer ćete uložiti potrebnu energiju i vrijeme kako bi ste bili uključeni u njegov život.

predškolska.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top