Brak i porodica

Pomozite djetetu da pobjedi stres

Organizujte opuštajuće aktivnosti

Veliki broj djece između 7 i 9 godina je pod uticajem stresa: žurenje u školu, domaći, van školske aktivnosti, treninzi, dopunski časovi, itd. Iako je nemoguće potpuno definisati sav ovaj stres možete pomoći djetetu da se sa njim suoči na zdrav način. Igrajte se u parku, složite puzle. Sve što vas opušta dolazi u obzir.

Objasnite važnost spavanja

Stručnjaci preporučuju devet sati sna za tinejdžere, ali oni u stvari spavaju manje od sedam. Radite zajedno na produžetku sna tako što ćete ograničiti noćno učenje, uspostaviti vrijeme odlaska u krevet i podstaći djete da se odmori poslije podne kada vidite da je umorno.

Pomozite djetetu da se organizuje

Predugačka lista obaveza može da umori već na prvi pogled i potpuno obeshrabri djete. Pomozite djeci da završe svoje obaveze oko domaćeg zadatka i drugih aktivnosti pravljenjem jednostavnog kalendara koji mogu da koriste za organizovanje vremena i tako smanje anksioznost.

Napravite lakši raspored

Umor i nervoza kod djeteta  su jasan pokazatelj da je ono najvjerovatnije previše opterećeno obavezama. Dobro pretresite raspored, razgovarajte o njemu sa djetom i zajedno odlučite šta je moguće promjeniti.

Uvedite vrijeme za mirovanje

Iako vam se možda ne dopada da vidite vašeg tinejdžera kako se izležava – pustite ga. On na taj način dozvoljava sebi da se opusti i biće sretniji. Ono što možete da uradite je da ga podstaknete da koristi „izležavanje“ na pametan način. Pronađite dobru knjigu za čitanje ili neku opuštajuću kreativnu ideju za zanimaciju prstiju.

Neka porodični obroci budu obavezni

Zajednički obroci omogućavaju djeci redovan kontakt sa roditeljima i obezbeđuju vrijeme za razgovor. Komunikacija sa roditeljima povećava dječiju otporost na stres. Ako je nemoguće ručati zajedno, sretnite se na večeri ili na doručku. Nedjeljno kućno kino je takođe odlična prilika za zajedničko vrijeme.

Osmislite mini odmore

Pitajte djete na koji način bi se opustilo da ima samo 10 slobodnih minuta na dan i napravite listu ideja. Neke od njih mogu biti zvanje drugara, čitanje stripa, partija tenisa i sl. Podsjetite djete na ove ideje u trenucima kada ima težak dan i podstaknite ga da proba nešto sa liste.

Podstaknite djecu na igranje igara

Mi smo voljeli Tetris jer je zahtjevao koncentraciju. Dozvolite i vašem djetetu da pronađe omiljenu igru, postoje aplikacije za sudoku, X/O i mnoge druge igre u kojima mora da se razmišlja i tako skrene pažnja sa neke brige ili problema. U ovu svrhu se mogu koristiti i mnoge društvene igre, dovoljno je da zainteresuju i promjene djetetov fokus.

Vježbajte imaginativnost

Naučite djete da pribjegne svojoj imaginaciji kada vremena postanu teška. Zamišljanje nekog omiljenog mjesta ili pejzaža je odlična stvar. Slika koju zamisle u glavi će im pomoći da se smire.

Nagradite djetetov trud

Naravno da ste presretni kada djete kući donese super ocjene,  ali nemojte se toliko fokusirati na rezultate koliko na uloženi trud. Nakon toga možete nastaviti pitanjama tipa “Koja je najzanimljivija stvar koju si naučio u školi ove sedmice?”. Čineći djecu ponosnom na njihova dostignuća pojačavate njihovu prirodnu želju za uspjehom.

http://www.najboljamamanasvetu.com

Povezani članci

Back to top button