Zanimljivosti

Mravi medari — pustinjska poslastica

Medeni mravi imaju posebnu kastu radnika koji su specijalizirani za skladištenje meda u vlastitom trbuhu. U onim kratkim razdobljima kada je hrane u pustinji u izobilju, te radnike obilno hrane drugi mravi. Zbog toga su želuci radnika toliko natečeni da izgledaju kao prave bačve s medom. Ponekad natečeni mrav može doseći veličinu malog grožđa.

Mravi medari spadaju u najneobičnije pripadnike porodice mrava, koja broji preko 12 000 vrsta. Za razliku od pčela, koje med čuvaju u saću, mravi medari drže nektar u stomacima posebne kaste radnika koji se nazivaju medni lonci. Tokom sušnog razdoblja mravlja kolonija živi od zaliha hrane iz tih lončića.

Ukupno u prirodi postoji 5 rodova medonosnih mrava, a svi žive u pustinjama. Medeni mravi mogu se naći u pustinjama Sjeverne Amerike, Afrike i Australije.

Kako bi preživjeli u uvjetima stalnog nedostatka hrane i vode, ovi su mravi “razvili” zanimljiv način pripreme i skladištenja hrane. Kao što znate, svi mravi podijeljeni su u posebne kaste, među kojima su vojnici, radnici, kraljevi. Medeni mravi imaju posebnu kastu radnika koji su specijalizirani za skladištenje meda u vlastitom trbuhu. U onim kratkim razdobljima kada je hrane u pustinji u izobilju, te radnike obilno hrane drugi mravi. Zbog toga su želuci radnika toliko natečeni da izgledaju kao prave bačve s medom. Ponekad natečeni mrav može doseći veličinu malog grožđa.

Žive bačve s medom sjede u posebnoj smočnici, a u pravo vrijeme uvijek su spremne podrignuti malo meda i nahraniti gladnog. Med od mrava je toliko dobar da ga ljudi i jedu s užitkom (samo u ovom slučaju med se jede uz živu bačvu). Ovi mravi oduvijek su među lokalnim stanovništvom smatrani delikatesom.(saff.ba)

Povezani članci

Back to top button