Kolumne i intervjui

Politička odgovornost i rizik su nerazdvojivi

Sastavni dijelovi politike su odgovornost, privilegije, ali i rizik kod donošenja odluka posebno u kriznim stanjima.

Vrijeme pandemije, odnosno vanrednih okolnosti je slično ratnom stanju i dobar je pokazatelj svijesti i savjeti izabranih predstavnika građana i rukovodilaca u vlasti. U uređenim državama postoji javni koncenzus oko ovakvih pitanja što olakšava provođenje nužnih odluka na terenu.

S obzirom da je u Bosni i Hercegovini  složeno uređenje i nedefinisane nadležnosti u kriznim stanjima politikanstvo uzima primat.  Nerazumjevanje prioriteta, odnosno afirmiranje svoje stranačke opcije na svakom pitanju pokazuje nedostatak političke odgovornosti u svakodnevnici.

Nažalost, problematika nabavke vakcina za COVID-19 je repriza već viđenih dešavanja tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Kao što je u 90-tim „Međunarodna zajednica“, odnosno „Kontakt grupa“ trebala imati odgovornost da spriječi rat, agresiju, Genocid danas u vrijeme pandemije tu ulogu je preuzeo COVAX. Ishod i jednog i drugog nam je poznat, odnosno vidljiv.

Opet su svjetske sile pokazale svoju neokolonijalnu pretenziju kroz gomilanje vakcina i sprečavanje dostupnosti vakcina za manje i siromašnije države. Embargo na oružje u toku Agresije može imati iste posljedice kao nedostupnost vakcina u vrijeme pandemije, a oslanjanje na UN, NATO, odnosno Međunarodnu zajednicu skupo nas je koštalo u ratu.

Stara narodna poslovica kaže da se u muci poznaju junaci, pa prema tome, ovo stanje je odlična prilika da naši političari i izabrani predstavnici u vlasti nam pokažu svoju odanost interesima građana.

Nažalost, kao i u vrijeme agresije tako i danas najglasniji su oni koji samo kritikuju, a niti znaju niti umiju. Bošnjaci se realno mogu uzdati u one u koje su se uvijek mogli uzdati, a koji su se pokazali u najtežim vremenima.

Suludo je očekivati da će predstavnici srpskog naroda u Vijeću ministara ili Predsjedništvu se založiti za riješavanje ovog izazova. U isto vrijeme predstavnik Hrvata u BiH ucjenjuje naše društvo kroz izborni zakon što pokazuje njegovu spremnost da zarad ostvarenja političkih interesa će ugroziti zdravlje građana. Ovo pokazuje ko i koliko Bosnu i Hercegovinu doživljava za svoju domovinu.

Mora neko preuzeti odgovornost i kupiti vakcine jer rizik  i odgovornost u vođenju države, odnosno politici su nerazdvojivi. Očekuje se da na današnjoj sjednici Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ostvare se zakonske predispozicije za nabavku vakcina.

Poučeni dosadašnjim dešavanjima teško je očekivati brzo riješavanje ovog problema jer dnevna politika je već odavno istisnula razumjevanje dugoročnog djelovanja u javnom sektoru.

Za Akos.ba piše: Voloder Sanadin

Povezani članci

Back to top button