Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Podrška mladim u prevenciji ovisnosti: Zeleni polumjesec otvorio ured u Goraždu

Podrška mladim u prevenciji ovisnosti: Zeleni polumjesec otvorio ured u Goraždu

Početak djelovanja u Goraždu ove organizacije simboličnim presijecanjem vrpce na ulazu u zgradu gdje je smješten njen ured, označili su predsjednik Organizacije Zeleni polumjesec u BiH Redžo Čaušević, muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, ministar za obrazovanje BPK Goražde Damir Žuga i Dika Makota, direktorica Pedagoškog zavoda BPK U Goraždu je danas otvoren ured Organizacije Zeleni polumjesec, što je rezultat dogovora koji su predstavnici ove organizacije prošle godine vodili sa čelnim ljudima u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, javlja Anadolu Agency (AA).

Početak djelovanja u Goraždu ove organizacije simboličnim presijecanjem vrpce na ulazu u zgradu gdje je smješten njen ured, označili su predsjednik Organizacije Zeleni polumjesec u BiH Redžo Čaušević, muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, ministar za obrazovanje BPK Goražde Damir Žuga i Dika Makota, direktorica Pedagoškog zavoda BPK.

Zeleni polumjesec nastao je 1920. godine, a osnovala ga je grupa intelektualaca, po naredbi prvog predsjednika Republike Turske Kemala Ataturka.

Kako je na svečanosti otvaranja ureda u Goraždu rekao Redžo Čaušević, program i ciljevi ove organizacije koja je edukativno-zdravstvenog karaktera su prvenstveno prevencija svih oblika ovisnosti i pružanje šanse mladima, a svrhu očuvanja njihovog mentalnog zdravlja i otvaranja prostora za kreativno djelovanje.

“Meni je izuzetno stalo da Zeleni polumjesec zauzme mjesto ovdje, na polju prevencije i borbe protiv svih ovisnosti kojih danas, nažalost, koliko znam iz bliskih izvora, jako puno ima u Goraždu. Imamo i drugu misiju, a to je da pokušavamo obezbjeđivati potrebne prostore i mjesto gdje će se odvijati sadržaji i potrebni uvjeti prema mladim ljudima. Prema tome, naš program nije samo teoretski, već idemo i na praktične oblike predstavljanje našega rada, a to su radionice, edukacije, razni tretmani. Veoma smo sretni što je naša organizacija počela s djelovanjem i u Goraždu”, rekao je Čaušević, koji je za profesore, pedagoge i đake srednjih škola održao predavanje na temu “Uloga psihologije u prevenciji ovisnosti”.

Resorni ministar Damir Žuga cijeni da je prevencija ovinosti prioritet kada su u pitanju mladi.

“Zato je otvaranje ureda Zelenog polumjeseca od velikog značaja za nas. Oni su svoje aktivnosti u posljednje vrijeme proširili na prevenciju opasnosti koje su se pojavile u posljednje vrijeme kroz internet i kladionice”, rekao je Žuga.

Ministar je najavio da će Ured organizacije Zeleni polumjesec biti na raspolaganju đacima svih 10 škola u BPK Goražde te nagovjestio i druge aktivnosti ove organizacije u Goraždu.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top